Gepubliceerd: 
Laatste update: 
1 januari 2014 12:56
1 januari 2014 16:02

Snapchat lekt gebruikersnamen en telefoonnummers

De telefoonnummers en gebruikersnamen van 4,6 miljoen Snapchatgebruikers zijn uitgelekt. De informatie is openbaar in te zien.

Foto:  Bloomberg

Een groep anonieme hackers publiceerde de informatie op de site SnapchatDB.

De pagina stelt bestanden beschikbaar met daarin de telefoonnummers en bijbehorende gebruikersnamen van 4,6 miljoen Snapchatgebruikers.

De laatste twee cijfers in de telefoonnummers op de lijst zijn weggelaten, een ongecensureerde lijst zou bij de hackers verkrijgbaar zijn.

Volgens de hackers is de beschikbaarheid van telefoonnummers gekoppeld aan gebruikersnamen kwalijk, omdat veel mensen online steeds dezelfde naam gebruiken en hun telefoonnummer zo makkelijk traceerbaar is.

Gebruikers

De hackers beweren dat met informatie over 4,6 miljoen gebruikers de data van het gros van de Snapchatgebruikers openbaar is. Een rapport uit de VS spreekt dat tegen, onderzoekers beweren daarin dat Snapchat in de VS alleen al 26 miljoen gebruikers heeft.

De hackers laten weten dat de informatie makkelijk toegankelijk was door een lek dat Snapchat pas heeft gedicht toen het al openbaar was. De reden van de hackers om de informatie bekend te maken was om de kwetsbaarheid in Snapchat aan de kaak te stellen, zeggen zij tegenover The Verge.

Ook willen de hackers dat Snapchat vaart zet achter het repareren van de kwetsbaarheid. De hackers vinden dat Snapchat meteen had moeten ingrijpen toen een beveiligingsbedrijf de kwetsbaarheid vond, zonder af te wachten totdat de kwetsbaarheid openbaar werd.

Ontwikkelaars maakten met behulp van de gelekte informatie een site waarop gebruikers veilig aan de hand van hun gebruikersnaam kunnen controleren of hun informatie is uitgelekt.

Door: NU.nl/Floris Poort

Eerdere berichten

Eerder

Dure domeinnaam

De Chinese telefoonfabrikant Xiaomi heeft ‚Äč3,6 miljoen yuan (ruim 417.000 euro) uitgegeven aan haar nieuwe, simpelere domeinnaam Mi.com.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder