Gepubliceerd: 
Laatste update: 
30 december 2013 18:23
30 december 2013 18:23

'Slimme energiemeters kunnen Europa lamleggen'

De Oostenrijkse privacy- en veiligheidsexpert Hans Zeger heeft maandag gewaarschuwd voor de gevaren van de intelligente stroommeters die de komende tijd massaal worden ingevoerd in de Alpenrepubliek.

Foto:  Thinkstock

Die hebben niet alleen nadelen voor de consument, maar kunnen ook leiden tot verstoring van het Europese elektriciteitsnet, zei hij tegen de publieke omroep ORF.

De Oostenrijkse Smart Meters kunnen op afstand worden uitgeschakeld. Dat kan vervelend uitpakken voor de consument bij een geschil met de leverancier, die de stroomvoorziening kan onderbreken.

Daarnaast ziet Zeger ook het gevaar van hackers die de code voor het uitschakelen proberen te kraken. Afpersers zouden kunnen proberen energiebedrijven te chanteren; ''als jij niet betaalt, schakelen wij duizenden meters uit''.

De plotselinge daling van het stroomverbruik zou de stabiliteit van het hoogspanningsnet kunnen ondermijnen, waarna een kettingsreactie niet alleen Oostenrijk, maar heel Europa lam zou kunnen leggen, aldus Zeger.

Door: ANP

Eerdere berichten

Dure domeinnaam

De Chinese telefoonfabrikant Xiaomi heeft ‚Äč3,6 miljoen yuan (ruim 417.000 euro) uitgegeven aan haar nieuwe, simpelere domeinnaam Mi.com.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder