Gepubliceerd: 
Laatste update: 
30 december 2013 09:24
30 december 2013 10:56

Blokkeren van Youtube in trein toegestaan

Diensten als Youtube en Spotify mogen op het gratis wifi-netwerk in de treinen van NS worden geblokkeerd. T-Mobile, dat het netwerk verzorgt, mag het gratis internet op deze manier blijven beperken.

Foto:  ANP

Dat laat de Autoriteit Consument & Markt maandag wetenDe toezichthouder heeft uitgezocht of het volgens de wet wel mag dat treinreizigers geen gebruik kunnen maken van dit soort streamingdiensten

Het blokkeren van diensten op netwerken is normaal gesproken verboden volgens de Nederlandse wet netneutraliteit. Maar als het blokkeren 'filevorming' op het netwerk voorkomt, geldt er een uitzondering, stelt de ACM nu.

''Als reizigers bijvoorbeeld filmpjes kijken op hun laptop, tablet of mobiele telefoon, dan hebben andere reizigers daar last van omdat er minder capaciteit beschikbaar is voor hun verbinding. Door het blokkeren van dit soort 'datavretende' diensten kunnen zo veel mogelijk reizigers gebruikmaken van de internetverbinding.''

Uitzondering

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66 vindt dat op de netneutraliteit geen uitzondering mag worden gemaakt. "Op andere drukke plekken accepteren we het ook niet als Youtube geblokkeerd wordt. Als we hier te gemakkelijk in meegaan, is het risico dat netneutraliteit steeds verder afbrokkelt. Het zou de NS en T-mobile sieren als ze zorgen voor goede wifi voor alle reizigers", zegt hij tegen NUtech.

De overeenkomst tussen de NS en internetverzorger T-Mobile is vorig jaar tot april 2014 verlengd. Sinds de zomer biedt KPN gratis wifi op stations.

Bekijk alle stations met gratis wifi

Door: ANP/NU.nl

Eerdere berichten

Eerder

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon
Banner NUjournaal Tech

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder

Beste apps

Reis terug in de tijd van je sociale leven, hou makkelijk bij welke films er draaien en typ sneller dan ooit met de beste apps van de week.

Lees meer