Gepubliceerd: 
Laatste update: 
29 december 2013 10:28
29 december 2013 11:38

Man pleit schuldig aan vrijwillig aansluiten Al-Qaeda via Facebook

Een Amerikaan pleit schuldig aan het vrijwillig aansluiten bij Al-Qaeda, nadat de FBI zich via Facebook voordeed als werver van de terroristische organisatie.

Foto:  AFP

Dat meldt de Amerikaanse krant New York Daily NewsDe 24-jarige Sinh Vinh Ngo Nguyen hangt vijftien jaar celstraf boven het hoofd.

Nguyen reisde een jaar geleden naar Syrië waar hij vier maanden vocht tegen het regime van Bashar al-Assad, maar werd geweigerd voor de Syrische Al-Qaeda-troepen.

Na zijn terugkeer naar de Verenigde Staten wilde Nguyen zich aansluiten bij het Amerikaanse leger. Hij werd opnieuw geweigerd vanwege gehoorproblemen.

Facebook

Het moment dat Nguyen voor het Amerikaanse leger werd geweigerd, zocht hij in de periode van augustus tot oktober van dit jaar veelvuldig contact met een FBI-medewerker die zich voordeed als werver van Al-Qaeda.

Het contact verliep via Facebook, waar Nguyen ook publiceerde over zijn tijd in Syrië. Hij vertelde de undercoveragent over zijn strijd in Syrië en dat hij "minstens één vijand" heeft gedood. 

Op 1 oktober kocht Nguyen een ticket naar Pakistan, waar hij zijn "sjeik" zou ontmoeten. De FBI pakte hem voor zijn vlucht op. "Hoe zijn jullie erachter gekomen", zou Nguyen tijdens zijn arrestatie hebben gezegd.

Vijf dingen die je moet weten over Facebook

Door: NU.nl/Daniël Verlaan

Eerdere berichten

Eerder

Dure domeinnaam

De Chinese telefoonfabrikant Xiaomi heeft ​3,6 miljoen yuan (ruim 417.000 euro) uitgegeven aan haar nieuwe, simpelere domeinnaam Mi.com.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder