Gepubliceerd: 
Laatste update: 
28 december 2013 11:04
28 december 2013 12:43

'Mobiele providers doen te weinig tegen spionage'

Volgens een veiligheidsdeskundige hebben mobiele providers de afgelopen jaren te weinig gedaan om spionage van mobiele telefonie tegen te gaan.

Foto:  Thinkstock

Dat zegt Karsten Nohl tegenover Reuters.

Nohl is hoofdonderzoeker bij het Duitse Security Research Labs. Hij deed onderzoek naar mobiele providers verspreid over de hele wereld. Uit het onderzoek komt naar voren dat ze zich amper bezighouden met de beveiliging van hun netwerken.

Onlangs werd bekend dat het voor de NSA kinderspel is om telefoongesprekken af te luisteren die versleuteld worden met de A5/1-technologie. Twee updates, die al in 2008 beschikbaar werden gesteld, zouden dat kunnen voorkomen. Nohl gelooft echter niet in een samenzwering.

Nederland

De onderzoeker ziet het meer als nalatigheid. Mobiele providers focussen op de snelheid en de dekkingsgraad van hun netwerk, in plaats van een goede beveiliging. Daarnaast bleek dat de slechte beveiliging van simkaarten die Nohl aankaartte in juli 2013, nog amper verholpen is door providers.

Uit de gsmmap, die vrijdag werd gepresenteerd, blijkt dat het mobiele netwerk in Nederland goed beveiligd is, maar het kan nog beter, zoals in Frankrijk.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken

Door: NU.nl/Marc Rademaker

Eerdere berichten

Eerder

Dure domeinnaam

De Chinese telefoonfabrikant Xiaomi heeft ‚Äč3,6 miljoen yuan (ruim 417.000 euro) uitgegeven aan haar nieuwe, simpelere domeinnaam Mi.com.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder