Gepubliceerd: 
Laatste update: 
27 december 2013 23:43
28 december 2013 07:21

Haaien waarschuwen zwemmers via Twitter

In Australië zijn haaien door wetenschappers voorzien van zendertjes. Zwemmen de haaien vlakbij de kust dan wordt er automatisch een tweet verzonden.

Foto:  Thinkstock

Wetenschappers hebben in het westen van Australië ruim driehonderd haaien van een zender voorzien. Verschillende soorten haaien hebben een zender gekregen waaronder koperhaaien, tijgerhaaien en mensenhaaien.

Wanneer de haaien langs ontvangers zwemmen zijn ze binnen een kilometer van het strand, en wordt er automatisch een tweet verzonden.

Sneller

In de tweet staat het type haai en de ontvanger die de haai opving. De dienst is stukken veiliger dan de manier waarop Australië strandbezoekers tot nu toe voor haaien waarschuwde.

“Sommige informatie kreeg je vroeger pas de volgende dag, wanneer het gevaar al geweken was en de informatie niet meer relevant is”, zegt Chris Peck van het reddingsdienst Surf Life Saving tegenover Sky News.

Onderzoek

De batterijen in de zenders die de haaien meedragen zouden tien jaar mee moeten gaan. Het waarschuwen van het publiek is eigenlijk een bijkomstigheid van een experiment dat de Australische overheid met de zenders doet.

Het ministerie van visserij van West-Australië doet onderzoek naar de beweegpatronen van haaien, de menshaai in het bijzonder.

Wat zijn de populairste Twitter-onderwerpen van Nederland?

Door: NU.nl/Floris Poort

Eerdere berichten

Eerder

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon
Banner NUjournaal Tech

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder

Beste apps

Reis terug in de tijd van je sociale leven, hou makkelijk bij welke films er draaien en typ sneller dan ooit met de beste apps van de week.

Lees meer