Gepubliceerd: 
Laatste update: 
22 december 2013 08:47
22 december 2013 10:25

'Apple wil datacentrum in Groningen'

Apple zou van plan zijn een datacentrum te bouwen in de Eemshaven, in de gemeente Eemsmond.

Foto:  Bloomberg

Dat meldt iPhoneclub na berichtgeving van Dagblad van het Noorden.

Op het moment staat er al een datacentrum in Groningen. Dat centrum wordt onder meer gebruikt door Google. In 2012 gaf de provincie Groningen toestemming voor een tweede datacentrum. Het nieuwe datacentrum, dat 40 hectare zou gaan beslaan, zou de plaats zijn waar Apple zich zou willen vestigen.

Datacentra worden steeds belangrijker doordat er steeds meer diensten komen in de 'cloud', waarbij gegevens niet op een eigen computer worden opgeslagen maar op het internet. Zo geeft Apple alle mensen met een Apple-account bijvoorbeeld 5GB aan opslagruimte voor zijn clouddienst iCloud. Ook zou het servercapaciteit kunnen leveren voor diensten als de App Store of iTunes en spraakbesturing Siri.

Eemshaven is een belangrijke plek voor het internet omdat er in de buurt een belangrijke transatlantische glasvezelkabel binnenkomt, waardoor er veel bandbreedte beschikbaar is. Ook beschikt de Eemshaven over een energiecentrale en een aardig groot windmolenpark waardoor het over een stabielere energievoorziening beschikt dan de Randstad.

Toevallig werd eerder deze week bekend dat Microsoft ook een datacentrum in Nederland opent, in het Noord-Hollandse Middenmeer. Dat centrum zou ook een oppervlakte van 40 hectare hebben.

Door: NU.nl/Thomas Moerman

Eerdere berichten

Eerder

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon
Banner NUjournaal Tech

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder

Beste apps

Reis terug in de tijd van je sociale leven, hou makkelijk bij welke films er draaien en typ sneller dan ooit met de beste apps van de week.

Lees meer