Gepubliceerd: 
Laatste update: 
18 december 2013 20:36
19 december 2013 00:17

Witte Huis wil stopzetting massale dataverzameling NSA

Een speciale beoordelingscommissie van het Witte Huis raadt de Amerikaanse geheime dienst aan om te stoppen met het massaal verzamelen van metadata.

Foto:  AFP

Dat bericht The Washington Post. De commissie is onder andere van mening dat de NSA geen grote database van telefoongegevens mag bijhouden. Eerder werd duidelijk dat de geheime dienst wereldwijd de locaties van telefoons verzamelt.

De commissie oordeelt dat de verzamelde data van telefoongesprekken bij de telecomproviders opgeslagen moet worden. De NSA kan vervolgens een verzoek indienen om specifieke gegevens te verkrijgen.

De NSA meldde dat deze extra stap leidt tot onnodige vertragingen binnen een onderzoek.

In het rapport van de commissie staat tevens dat de NSA geen verzoeken bij bedrijven mag indienen om geheime achterdeuren in software te implementeren. 

Ook zou de NSA geen encryptiestandaarden mogen hacken en buitenlandse leiders alleen mogen bespioneren als de benodigde informatie niet op een andere manier kan worden verkregen. 

In totaal geeft de commissie 46 aanbevelingen.

Obama

President Obama zou woensdag met de leden van de commissie hebben gesproken en "zeer dankbaar" zijn voor de aanbevelingen. Een woordvoerder van het Witte Huis wil niet zeggen of deze dankbaarheid ook voor klokkenluider Edward Snowden geldt.

Het rapport van de commissie komt enkele dagen nadat een Amerikaanse federale rechter oordeelde dat het vergaren van telefoondata door de NSA onwettig is.

VN

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft woensdag opgeroepen een einde te maken aan de massale surveillance door geheime diensten. De 193 landen tellende vergadering is ook bezorgd over de gevolgen voor de mensenrechten van het massaal verzamelen van privégegevens van burgers en het bespioneren van buitenlandse leiders.

De resolutie was opgesteld door Duitsland en Brazilië. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Braziliaanse president Dilma Rousseff zijn beiden afgeluisterd door de Amerikaanse geheime dienst.

De resolutie noemt geen landen bij naam. Ze komt nadat met name afluisterpraktijken door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de Britse GCHQ voor ophef hebben gezorgd.

De VS en Groot-Brittannië stemden woensdag zelf ook voor de resolutie. Resoluties van de Algemene Vergadering zijn niet bindend.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken

Door: NU.nl/Daniël Verlaan/ANP

Eerdere berichten

Eerder

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon
Banner NUjournaal Tech

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder

Beste apps

Reis terug in de tijd van je sociale leven, hou makkelijk bij welke films er draaien en typ sneller dan ooit met de beste apps van de week.

Lees meer