Gepubliceerd: 
Laatste update: 
11 december 2013 17:50
11 december 2013 21:04

'Bitcoin is geen vervanger van euro of dollar'

De bitcoin moet niet gezien worden als vervanger van 'echte' valuta als de euro en de dollar, vindt adviesbureau Ernst & Young.

Foto:  Bloomberg

De firma ziet wel toekomst voor de munt als digitaal betaalmiddel, schrijft The Guardian.

Volgens Ernst & Young beschikt de digitale munt niet over de nodige eigenschappen om het als normale munt te gebruiken. Hoewel het gebrek aan transactiekosten voordelig kan werken, ziet het bedrijf ook nadelen. 

"De munt is echt bedoeld voor e-commerce en microtransacties. Het is niet ontworpen om de pond, de dollar of de euro te vervangen", aldus Roger Willis van Ernst & Young. Speculatie over hoe de munt mogelijk andere manieren van betalen zal overnemen, vindt Willis dan ook niet terecht. 

Een gebrek aan toezicht wordt vaak genoemd als probleem van de bitcoin, zo ook door Ernst & Young. Om fraude te voorkomen wordt elke transactie door het bitcoin-netwerk elke tien minuten bevestigd. Een transactie is volgens het bedrijf pas echt veilig na een aantal van dit soort bevestigingen. Daarom zou de snelheid van de digitale munt ook een zwak punt zijn.

De gevaren en alternatieven van bitcoin

Wat is bitcoin precies en hoe is het ontstaan?

Door: NU.nl/Thomas Moerman

Eerdere berichten

Dure domeinnaam

De Chinese telefoonfabrikant Xiaomi heeft ‚Äč3,6 miljoen yuan (ruim 417.000 euro) uitgegeven aan haar nieuwe, simpelere domeinnaam Mi.com.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder