Gepubliceerd: 
Laatste update: 
7 december 2013 09:58
7 december 2013 09:58

Google ziet afname spam door authenticatie

Google ziet het gebruik van e-mailauthenticatie toenemen. Dat zorgt voor een vermindering van ontvangen spam, ook phishing-mails zijn door authenticatie minder effectief.

Foto:  Thinkstock

Volgens Google is 91 procent van de bonafide e-mail die gebruikers van Gmail ontvangen voorzien van authenticatie.

Voor die authenticatie zijn in 2004 twee standaarden afgesproken door domeinaanbieders, die ervoor zorgen dat domeinnamen niet geïmiteerd kunnen worden. Het imiteren van domeinnamen is een veelgebruikte techniek van zowel spammers als verspreiders van phishing-mails.

Doordat de authenticatiestandaarden voor e-mail door het gros van de e-mailaanbieders wordt toegepast, is het voor spammers en verspreiders van phishing-mails veel moeilijker geworden een e-mailadres te imiteren.

Onbeveiligd

Wel wijst Google erop dat de minderheid van onbeveiligde e-maildomeinen groter doelwit is van phishing en spam. Google raadt bedrijven aan authenticatie te gebruiken, in combinatie met sterke encryptie.

Een van de hoofdoorzaken van het niet goed werken van e-mailauthenticatie is slechte encryptie, Google raadt alle encryptie van 512 bits of minder af.

Ondanks de positieve invloed van e-mailauthenticatie nam het algehele spamverkeer in september fors toe. Zie hoe de hoeveelheid spam groeide ten opzichte van vorig jaar

Door: NU.nl/Floris Poort

Eerdere berichten

Eerder

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon
Banner NUjournaal Tech

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder

Beste apps

Reis terug in de tijd van je sociale leven, hou makkelijk bij welke films er draaien en typ sneller dan ooit met de beste apps van de week.

Lees meer