Gepubliceerd: 
Laatste update: 
4 december 2013 22:23
5 december 2013 08:07

Duitsers produceren tonnen aan bitcoins via botnet

In Duitsland zijn twee mannen opgepakt voor fraude met de digitale valuta bitcoin. Ze zouden illegaal voor omgerekend meer dan 700.000 euro aan bitcoins hebben geproduceerd met een netwerk van gekaapte computers.

Foto:  Getty Images

De verdachten werden in de nacht van dinsdag op woensdag opgepakt door de antiterreureenheid GSG 9. De politie heeft het digitale geld in beslag genomen.

Het Openbaar Ministerie in Kempten uit Beieren verdenkt de twee opgepakte mannen en een derde verdachte van computerfraude.

Los van de fraudeurs in Duitsland zijn in China ook drie mensen gearresteerd voor fraude met bitcoins. Volgens het staatspersbureau Xinhua beheerden de verdachten een platform voor de handel met het digitale geld. Het platform, genaamd GBL, werd in oktober plots gesloten en de verdachten gingen er met de inleg van investeerders vandoor.

De Duitse mannen hebben gebruikgemaakt van een zogeheten botnet, een netwerk van geïnfecteerde computers dat vanuit één plek wordt aangestuurd. Botnets kunnen worden gebruikt om spam of malware te verspreiden, maar de gezamenlijke rekenkracht biedt ook mogelijkheden bitcoins te 'minen'.

Wat zijn bitcoins en wat houdt het minen precies in?

Bekijk de gevaren en alternatieven van bitcoin

Door: ANP

Eerdere berichten

Dure domeinnaam

De Chinese telefoonfabrikant Xiaomi heeft ​3,6 miljoen yuan (ruim 417.000 euro) uitgegeven aan haar nieuwe, simpelere domeinnaam Mi.com.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder