Gepubliceerd: 
Laatste update: 
4 december 2013 21:56
4 december 2013 22:33

NSA houdt wereldwijd locaties telefoons bij

De Amerikaanse geheime dienst NSA registreert dagelijks bijna vijf miljard keer waar telefoons zich wereldwijd bevinden en brengt hiermee de bewegingen van telefoongebruikers in kaart.

Foto:  AFP

Dat bericht de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van interviews met overheidsfunctionarissen en gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Door het verzamelen van de data van telefoons kan de NSA bewegingen van mensen volgen en hun relaties in kaart brengen. 

De gegevens worden opgeslagen in een uitgebreide database met informatie over de locaties van ten minste honderden miljoenen apparaten.

De database kan door krachtige analytische hulpmiddelen, die tezamen de naam CO-TRAVELER dragen, worden gebruikt om bewegingen na te lopen en verborgen relaties tussen individuen bloot te leggen.

Legaal

Omdat de Amerikaanse inlichtingendienst 'incidenteel' locatie-informatie van telefoons verzamelt, zouden de praktijken legaal zijn. De NSA verzamelt de informatie door de kabels af te tappen die mobiele netwerken wereldwijd verbinden.

Amerikaanse overheidsfunctionarissen melden dat het verzamelen van de locatie-gegevens strikt is bedoeld om informatie over buitenlandse doelwitten en hun contacten te vergaren.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken

Door: NU.nl/Daniël Verlaan

Eerdere berichten

Eerder

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon
Banner NUjournaal Tech

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder

Beste apps

Reis terug in de tijd van je sociale leven, hou makkelijk bij welke films er draaien en typ sneller dan ooit met de beste apps van de week.

Lees meer