Gepubliceerd: 
Laatste update: 
3 december 2013 20:58
3 december 2013 21:02

Duitse politie ontwikkelt 'nazi-Shazam'

De Duitse politie heeft een app ontwikkeld waarmee naziliedjes herkend kunnen worden.

Foto:  ANP

De app kreeg al vlug de bijnaam 'nazi-Shazam', naar de populaire app Shazam waarmee liedjes binnen enkele seconden herkend kunnen worden.

De Duitse politie ziet nazimuziek als een manier voor neonazi's om jongeren te 'lokken', meldt Der Spiegel. De app moet gebruikt gaan worden om vlug te kunnen ingrijpen wanneer er nazimuziek wordt gedraaid op bijvoorbeeld internetradiostations. De applicatie zou kosten besparen en werkt bovendien erg snel, aldus een evaluatie van de Duitse overheid.

De Duitse overheidsdienst die haatdragende muziek verbiedt voor jongeren, heeft vorig jaar 79 liedjes geïndexeerd omdat ze racistisch of nazistische teksten bevatten.

Helemaal zeker dat de app gebruikt gaat worden is het nog niet, er zijn een aantal juridische zaken die nog onderzocht moeten worden. Zo wordt er bijvoorbeeld afgevraagd of het gebruik van de app in een zaal gezien moet worden als audio-surveillance.

Door: NU.nl/Thomas Moerman

Eerdere berichten

Eerder

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon
Banner NUjournaal Tech

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder

Beste apps

Reis terug in de tijd van je sociale leven, hou makkelijk bij welke films er draaien en typ sneller dan ooit met de beste apps van de week.

Lees meer