Huis VS stemt tegen inperking afluisterprogramma

Het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten heeft woensdagavond tegen een maatregel gestemd om de praktijken van de geheimde dienst NSA een halt toe te roepen. 

Dat meldt persbureau AP.

Het Huis van Afgevaardigden stemde daarmee in met de voortzetting van het afluisterprogramma PRISM waarmee de NSA telefoongesprekken van honderden miljoenen Amerikanen aftapt. Het Republikeinse lid Justin Amash (Michigan) had een voorstel ingediend om de bevoegdheden van de geheime dienst in te perken.

Na een hevig debat over privacyrechten en de strijd tegen terrorisme gingen 217 leden akkoord met voortzetting en stemden 205 afgevaardigden tegen. De Amerikaanse president Barack Obama verklaarde begin juni dat het verzamelen van data onderdeel is van de strijd tegen terrorisme. 

Amash had de stemming afgedwongen met als doel een einde te maken aan de willekeurige inzameling van telefoongegevensAmash noemt de praktijken ongrondwettelijk. Hij zei "de privacy van elke Amerikaan" te willen beschermen.

Het Huis van Afgevaardigden nam nog niet eerder een standpunt in over de werkzaamheden van de Amerikaanse inlichtingendienst. 

Vijf dingen die je moet weten over PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech

Lees meer over:
Tip de redactie