Gepubliceerd: 
Laatste update: 
2 april 2013 15:53
2 april 2013 16:34

Virtuele munt Bitcoin meer dan 100 dollar waard

De virtuele munt Bitcoin is inmiddels meer dan 100 dollar waard. Maandag werd bovendien een centrale Bitcoinbank offline gehaald door hackers.

Foto:  Thinkstock

De koers is sinds januari, toen de munt nog 13 dollar waard was, explosief gestegen.

De populariteit van de munt is ook hackers opgevallen. Bitcoin Central, de eerste bitcoin-wisseldienst met bankstatus, is offline gehaald als gevolg van aanvallen van hackers. De site is al sinds maandagmiddag niet meer bereikbaar.

De bank verzekert dat zowel Bitcoins als euro's van klanten veilig zijn. Dat geldt ook voor klanten van zustersite Paytunia.

Virtuele valuta

Bitcoin ontstond in 2009 als puur elektronische valuta om een tegenwicht te vormen tegen bestaande valuta als dollar en euro. Groot voordeel voor de gebruikers van de munt, is dat er bij betaling geen bank tussenbeide komt. Van transactiekosten is bijvoorbeeld geen sprake.

Net als bij traditionele valuta is er ook maar een bepaalde hoeveelheid Bitcoins in omloop. Dat aantal wordt met een ingewikkelde, gecodeerde formule gereguleerd. Dat gebeurt aan de hand van software die voor iedereen openbaar is. De software zorgt er onder andere voor dat er geen Bitcoins gekopieerd kunnen worden.

Cyprus

Inmiddels zijn er zo'n 11 miljoen Bitcoins in omloop, waarmee de totale marktwaarde van de valuta de 1 miljard dollar voorbij is.

De groei van Bitcoin is opvallend, gezien de virtuele munt begin dit jaar nog maar iets meer dan een tientje waard was. Experts zien een samenhang tussen de groei van Bitcoin en de wankelende banken op Cyprus. Door het ontbreken van een depositogarantiestelsel is Bitcoin interessant voor vergelijkbare gebieden als Spanje en Griekenland.

Door: NU.nl/Floris Poort

Eerdere berichten

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Bugje, bedankt!

Door een foutje in een computersysteem werden 14.250 mannen, geboren tussen 1893 en 1897, opnieuw opgeroepen voor de dienstplicht.

Lees verder

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder