Gepubliceerd: 
Laatste update: 
8 februari 2013 08:26
8 februari 2013 09:07

Apple aangeklaagd om geldvoorraad van 137 miljard

AMSTERDAM - Apple is aangeklaagd omdat het niet genoeg dividend zou uitkeren aan aandeelhouders. Het bedrijf heeft een geldvoorraad van 137 miljard dollar.

Foto:  ANP

David Einhorn van Greenlight Capital wil meer geld van Apple zien en is daarom een rechtszaak tegen het bedrijf begonnen. Een eerder voorstel werd door Apple afgewezen.

Einhorn roept andere aandeelhouders in een brief (pdf) op een voorstel dat Apple op 27 februari zal voorleggen af te wijzen. Met het voorstel komt volgens Einhorn einde komen aan preferente aandelen die de aandeelhouders een vaste som geld garanderen.

In maart 2012 maakte Apple bekend 45 miljard dollar aan dividend uit te gaan keren. Toen had het bedrijf een geldvoorraad van bijna 100 miljard dollar. Apple laat weten dat inmiddels 10 miljard is uitgekeerd.

Einhorn vindt het beloofde dividend niet voldoende aangezien Apple inmiddels over 137 miljard dollar beschikt. Bovendien wil Greenlight Capital dat er geen einde komt aan preferente aandelen.

'Actieve discussies'

Apple stelt in een reactie dat de raad van bestuur 'actieve discussies' voert over het uitkeren van aanvullend dividend. Daarin zal ook het standpunt van Greenlight worden meegenomen.

Volgens de iPhonemaker komt er in het voorstel bovendien geen einde aan preferente aandelen. "Als het voorstel wordt aangenomen, hebben onze aandeelhouders het recht te stemmen over het uitgeven van preferente aandelen. Daarom kan het voorstel op steun van veel van onze aandeelhouders rekenen", aldus Apple.

Door: NU.nl/Colin van Hoek

Eerdere berichten

Eerder

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder

Lollipop en Nexus

Android 5.0 gaat Lollipop heten en er komen twee nieuwe Nexus-toestellen uit die direct draaien op deze nieuwe versie van Android.

Bekijk de Nexus 6 en 9