Gepubliceerd: 
Laatste update: 
8 februari 2013 08:26
8 februari 2013 09:07

Apple aangeklaagd om geldvoorraad van 137 miljard

AMSTERDAM - Apple is aangeklaagd omdat het niet genoeg dividend zou uitkeren aan aandeelhouders. Het bedrijf heeft een geldvoorraad van 137 miljard dollar.

Foto:  ANP

David Einhorn van Greenlight Capital wil meer geld van Apple zien en is daarom een rechtszaak tegen het bedrijf begonnen. Een eerder voorstel werd door Apple afgewezen.

Einhorn roept andere aandeelhouders in een brief (pdf) op een voorstel dat Apple op 27 februari zal voorleggen af te wijzen. Met het voorstel komt volgens Einhorn einde komen aan preferente aandelen die de aandeelhouders een vaste som geld garanderen.

In maart 2012 maakte Apple bekend 45 miljard dollar aan dividend uit te gaan keren. Toen had het bedrijf een geldvoorraad van bijna 100 miljard dollar. Apple laat weten dat inmiddels 10 miljard is uitgekeerd.

Einhorn vindt het beloofde dividend niet voldoende aangezien Apple inmiddels over 137 miljard dollar beschikt. Bovendien wil Greenlight Capital dat er geen einde komt aan preferente aandelen.

'Actieve discussies'

Apple stelt in een reactie dat de raad van bestuur 'actieve discussies' voert over het uitkeren van aanvullend dividend. Daarin zal ook het standpunt van Greenlight worden meegenomen.

Volgens de iPhonemaker komt er in het voorstel bovendien geen einde aan preferente aandelen. "Als het voorstel wordt aangenomen, hebben onze aandeelhouders het recht te stemmen over het uitgeven van preferente aandelen. Daarom kan het voorstel op steun van veel van onze aandeelhouders rekenen", aldus Apple.

Door: NU.nl/Colin van Hoek

Eerdere berichten

Popcorn Time

De illegale streamingdienst Popcorn Time is enorm populair. Maar wat is Popcorn Time precies en hoe werkt het?

Lees verder
Banner NUjournaal Tech

Zoeken op Facebook

Mogelijk kan je in de toekomst op Facebook oudere berichten doorzoeken op trefwoorden. Het bedrijf test die functionaliteit

Lees meer

Techbeurs IFA

Volgende week barst technologiebeurs IFA los in Berlijn. Grote bedrijven tonen daar nieuwe producten en dit zijn de belangrijkste verwachtingen.

Bekijk het overzicht