Overnamebod van 24,4 miljard dollar voor Dell

AMSTERDAM - Michael Dell, de oprichter en CEO van Dell, en een consortium van bedrijven willen pc-fabrikant Dell voor 24,4 miljard dollar (ruim 18 miljard euro) ovenemen.

Dat blijkt uit een verklaring die dinsdag gepubliceerd is.

De partijen zijn bereid aandeelhouders 13,65 dollar per aandeel te betalen. Michael Dell en investeringsbedrijf Silver Lake Partners willen het bedrijf van de beurs halen. 

De aandeelhouders moeten nog stemmen over de overname. Pas na deze stemmingsronde is de transactie definitief. De verwachting is dat de eigenaren van Dell graag hun aandelen verkopen aangezien de pc-markt in het slop zit.

Alternatieven

Michael Dell heeft zichzelf teruggetrokken van alle discussies die de raad van de bestuur zal hebben over de overname.

Er is bovendien een speciale commissie in het leven geroepen die onderzoek doet naar mogelijke alternatieven voor de overname. De commissie krijgt in principe 45 dagen om naar andere mogelijkheden te zoeken.

De financiëring wordt mogelijk gemaakt door onder meer een investering van 2 miljard dollar door Microsoft. Ook zal Michael Dell zelf geld in de transactie stoppen.

Waarde

Dell is sinds 1988 beursgenoteerd. Het hoogtepunt bereikte Dell rond het jaar 2000 toen een aandeel 56 dollar waard was. Een jaar geleden was dit nog slechts 18 dollar, en in de afgelopen twaalf maanden halveerde die waarde.

Sinds de geruchten dat Dell overgenomen wordt, zit de koers wel weer enigszins in de lift. Het bedrijf is goed voor ongeveer 10 procent van de totale pc-markt.

'Nieuw hoofdstuk'

Michael Dell laat weten dat de overname een 'opwindend nieuw hoofdstuk' voor Dell zal inluiden. "We zullen de langetermijndoelen uitvoeren en ons richten op het bieden van de beste oplossingen voor consumenten en zakelijke klanten."

Lees meer over:

50 jaar Wet van Moore

50 jaar Wet van Moore
Precies vijftig jaar geleden voorspelde Gordon Moore dat de snelheid van de chips in onze computers zich steeds zou blijven verdubbelen.

OM start onderzoek naar Uberpop

OM start onderzoek naar Uberpop
Openbaar ministerie merkt taxidienst als verdachte aan na uitspraak rechter die chauffeurs boetes van 1500 euro oplegt.

EU versus Google

EU versus Google
Na vijf jaar aan onderzoek heeft de Europese Commissie Google dan toch officieel beschuldigd van machtsmisbruik op de Europese markt.