Ziggo gaat klanten op IPv6 overzetten

AMSTERDAM - Ziggo gaat dit jaar consumenten aansluiten op IPv6. Het nieuwe internetprotocol moet het wereldwijde tekort aan internetadressen oplossen.

IPv6 bestaat al langer, maar wordt wereldwijd nog weinig gebruikt. Bij Ziggo kunnen alleen grote bedrijven gebruikmaken van IPv6.

In 2013 wordt het protocol deels dus ook uitgerold naar particulieren, zo laat het bedrijf aan Tweakers.net weten.

"In 2013 zulle grote groepen consumenten in één keer geruisloos worden overgezet", legt Erik van Doeselaar tegenover NU.nl uit. Dit betekent dat consumenten niets van de overgang zullen merken.

Welk percentage van de klanten nog dit jaar overgezet zal worden, kan Van Doeselaar niet zeggen. Hij benadrukt dat er bij Ziggo nog geen tekort aan internetadressen bestaat.

4,3 miljard

Alle apparaten die verbonden zijn met het internet krijgen een IP-adres. Hiermee wordt gecommuniceerd met andere apparaten. In totaal zijn er 'slechts' 4,3 miljard IPv4-adressen en die zijn op.

IPv6-nummers zijn er bijna oneindig waardoor een tekort voorkomen moet worden.

Samenwerken

Momenteel gebruiken apparaten nog massaal IPv4-nummers. Het grootste probleem is dat de twee protocollen niet met elkaar samenwerken. Bij Ziggo zullen consumenten dus ook een verbinding krijgen die voor beide protocollen geschikt is. Anders zouden zij een deel van het internet niet kunnen raadplegen.

Klanten moeten voordat zij gebruik kunnen maken van IPv6 wel een geschikte router hebben. De verspreiding van deze apparaten zal ook deels dit jaar plaatsvinden.

Grootste update ooit

Grote internetbedrijven als Google en Facebook hebben hun websites en apparatuur al geschikt gemaakt voor IPv6. De overgang naar IPv6 wordt omschreven als de grootste upgrade van het internet ooit.

Door het op tijd updaten van apparatuur en sites zullen de meeste consumenten niets merken van de verandering.

Lees meer over:

Microsoft Hololens

Microsoft Hololens
Microsoft toonde deze week een bril waarmee hologrammen te zien zijn. Wat kan je met de Hololens, wat zijn de eerste meningen en waarom heb je zo’n bril nodig?

Keytouch

Keytouch
Drie Nederlandse tieners hebben een app gemaakt waarmee een Mac via de vingerafdrukscanner op een iPhone kan worden ontgrendeld.

Gefrituurde superbatterij

Gefrituurde superbatterij
Onderzoekers beloven accu's met een veel hogere capaciteit die ook nog eens heel snel kunnen worden opgeladen dankzij het 'frituren' van het materiaal grafeen.