Gepubliceerd: 
Laatste update: 
4 februari 2013 14:24
4 februari 2013 16:07

Ziggo gaat klanten op IPv6 overzetten

AMSTERDAM - Ziggo gaat dit jaar consumenten aansluiten op IPv6. Het nieuwe internetprotocol moet het wereldwijde tekort aan internetadressen oplossen.

Foto:  Thinkstock

IPv6 bestaat al langer, maar wordt wereldwijd nog weinig gebruikt. Bij Ziggo kunnen alleen grote bedrijven gebruikmaken van IPv6.

In 2013 wordt het protocol deels dus ook uitgerold naar particulieren, zo laat het bedrijf aan Tweakers.net weten.

"In 2013 zulle grote groepen consumenten in één keer geruisloos worden overgezet", legt Erik van Doeselaar tegenover NU.nl uit. Dit betekent dat consumenten niets van de overgang zullen merken.

Welk percentage van de klanten nog dit jaar overgezet zal worden, kan Van Doeselaar niet zeggen. Hij benadrukt dat er bij Ziggo nog geen tekort aan internetadressen bestaat.

4,3 miljard

Alle apparaten die verbonden zijn met het internet krijgen een IP-adres. Hiermee wordt gecommuniceerd met andere apparaten. In totaal zijn er 'slechts' 4,3 miljard IPv4-adressen en die zijn op.

IPv6-nummers zijn er bijna oneindig waardoor een tekort voorkomen moet worden.

Samenwerken

Momenteel gebruiken apparaten nog massaal IPv4-nummers. Het grootste probleem is dat de twee protocollen niet met elkaar samenwerken. Bij Ziggo zullen consumenten dus ook een verbinding krijgen die voor beide protocollen geschikt is. Anders zouden zij een deel van het internet niet kunnen raadplegen.

Klanten moeten voordat zij gebruik kunnen maken van IPv6 wel een geschikte router hebben. De verspreiding van deze apparaten zal ook deels dit jaar plaatsvinden.

Grootste update ooit

Grote internetbedrijven als Google en Facebook hebben hun websites en apparatuur al geschikt gemaakt voor IPv6. De overgang naar IPv6 wordt omschreven als de grootste upgrade van het internet ooit.

Door het op tijd updaten van apparatuur en sites zullen de meeste consumenten niets merken van de verandering.

Door: NU.nl/Colin van Hoek

Eerdere berichten

Techbeurs IFA

Volgende week barst technologiebeurs IFA los in Berlijn. Grote bedrijven tonen daar nieuwe producten en dit zijn de belangrijkste verwachtingen.

Bekijk het overzicht
Banner NUjournaal Tech

Hackers

Hackers worden naar eigen zeggen ten onrechte gecriminaliseerd door het OM. Voorzitters van verschillende hackersgroepen vinden het genoeg geweest en schrijven een open brief.

Lees verder

Ice Bucket Challenge

Een voortvluchtige Amerikaan is gepakt omdat hij een Ice Bucket Challenge-video op Facebook heeft geplaatst en een 'vriend' zijn locatie herkende.

Lees verder