Gepubliceerd: 
Laatste update: 
8 januari 2013 14:37
8 januari 2013 14:38

Politie Amsterdam stopt gebruik van drone na defect

AMSTERDAM - De politie in Amsterdam heeft enkele jaren een onbemande drone in bezit gehad, maar sinds 2010 wordt het apparaat niet meer gebruikt door technische storingen.

Foto:  ANP

Dat blijkt uit een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) door Rejo Zenger, die werkt voor digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Hij deed het WOB-verzoek op persoonlijke titel.

Zenger publiceerde op zijn blog een aantal documenten van de politie over het gebruik van de drone. Daaruit blijkt dat de politie in 2006 een 'unmanned aerial vehicle' (UAV) aanschafte van het merk AirRobot.

Het apparaat, dat bijna 29.000 euro kostte, was volgens de politie nuttig voor 'observaties bij ordeverstoringen, arrestaties en gijzelingen'. "Maar het toestel kan even goed zijn diensten bewijzen bij incidenten en calamiteiten", zei projectleider Fred Mink eind 2010.

Tests

Het is niet duidelijk of en wanneer het korps de drone operationeel heeft ingezet na de eerste tests. Daarover heeft de politie geen documenten vrijgegeven. Zenger zegt bezwaar aan te tekenen om alsnog documenten daarover los te krijgen.

In de beslissing over het WOB-verzoek schrijft de politie wel dat het apparaat inmiddels buiten gebruik is. "De AirRobot gaf vanaf 2010 technische problemen en storingen, waarna is beslist de AirRobot, gelet op de veroudering van de hardware en techniek, niet meer in te zetten."

"In het licht van de ontwikkelingen richting de Nationale Politie is ervoor gekozen vooralsnog geen nieuwe UAV aan te schaffen", meldt de politie.

Privacy

Zenger zegt tegenover NU.nl dat hij de documenten heeft opgevraagd omdat het gebruik van drones implicaties kan hebben voor de veiligheid en privacy van burgers. Omdat drones stil en klein zijn, kunnen ze mensen vrijwel ongemerkt volgen.

Toch zegt hij niet principieel tegen het gebruik van drones te zijn. "Het kan zinvol zijn. De drones van het leger zijn bijvoorbeeld ingezet bij het bestrijden van heidebranden."

De politie Amsterdam-Amstelland kon niet direct reageren op het openbaar maken van de documenten.

Door: NU.nl/Jeroen Kraan

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Grafeen

Grafeen gaat ons internet sneller maken en onze gadgets beter, sterker en buigzaam. Hoe het 'wondermateriaal' de wereld verovert.

Lees verder
Banner NUjournaal Tech

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder