Gepubliceerd: 
Laatste update: 
5 januari 2013 12:47
5 januari 2013 12:47

Amerikaan krijgt vijf jaar cel voor filmpiraterij

AMSTERDAM - Een Amerikaanse man die films opnam in de bioscoop en ze vervolgens op internet verspreidde, heeft vijf jaar cel en een boete van 15.000 dollar gekregen.

Foto:  Thinkstock

Volgens de Britse site The Register is het de hoogste straf die ooit is uitgedeeld voor een soortgelijk misdrijf.

De 40-jarige Jeramiah Perkins uit Virginia was lid van de groep Imagine, die tussen 2009 en 2011 cameraversies van films als Avatar en Clash of the Titans verspreidde.

Volgens een woordvoerder van de MPAA, de Amerikaanse organisatie die de auteursrechten van filmmakers verdedigt, was de groep verantwoordelijk voor meer dan 40 procent van alle Engelstalige filmpiraterij.

Ongemerkt

In de rechtbank werd een e-mail van Perkins aan een ander lid van de groep getoond. Daarin zei hij dat hij verschillende lokale bioscopen opbelde om te kijken of ze een digitaal audiokanaal hadden.

Hij vertelde managers van de bioscopen dat hij een slechthorende dochter had, die speciale apparatuur nodig had om het geluid van de films te horen.

Perkins verstopte zijn videocamera in een sok om ongemerkt films op te nemen. Vervolgens werden ze verspreid via servers in Frankrijk, Canada en de VS. Via Paypal werd geld opgehaald bij kijkers van de illegale films.

Inval

Imagine zette de films vaak ruim voor de officiële verschijning van de DVD-versie op internet. Een Amerikaanse overheidsgroep die intellectueel eigendom beschermt viel daarom in 2010 binnen bij verschillende leden van de groep.

Drie andere leden van Imagine hebben al celstraffen gekregen, een laatste verdachte krijgt in maart te horen welke straf hij krijgt.

Door: NU.nl/Jeroen Kraan

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

Beste apps

Beleef het principe van Tetris op een nieuwe manier, gebruik je iPhone effectiever dan ooit en ontdek op de leukste manier allerlei leerzame teksten.

 

Bekijk de apps
Banner NUjournaal Tech

Europese Commissie

Welke Eurocommissarissen nemen het stokje over van Neelie Kroes en bepalen de komende vijf jaar het internetbeleid van de EU?

Lees meer

Apple Watch

Met de Apple Watch doet de iPhone-maker mee op de smartwatchmarkt. Zorgt dat voor een revolutie? Onze eerste indruk.

Lees verder