Gepubliceerd: 
Laatste update: 
5 januari 2013 12:47
5 januari 2013 12:47

Amerikaan krijgt vijf jaar cel voor filmpiraterij

AMSTERDAM - Een Amerikaanse man die films opnam in de bioscoop en ze vervolgens op internet verspreidde, heeft vijf jaar cel en een boete van 15.000 dollar gekregen.

Foto:  Thinkstock

Volgens de Britse site The Register is het de hoogste straf die ooit is uitgedeeld voor een soortgelijk misdrijf.

De 40-jarige Jeramiah Perkins uit Virginia was lid van de groep Imagine, die tussen 2009 en 2011 cameraversies van films als Avatar en Clash of the Titans verspreidde.

Volgens een woordvoerder van de MPAA, de Amerikaanse organisatie die de auteursrechten van filmmakers verdedigt, was de groep verantwoordelijk voor meer dan 40 procent van alle Engelstalige filmpiraterij.

Ongemerkt

In de rechtbank werd een e-mail van Perkins aan een ander lid van de groep getoond. Daarin zei hij dat hij verschillende lokale bioscopen opbelde om te kijken of ze een digitaal audiokanaal hadden.

Hij vertelde managers van de bioscopen dat hij een slechthorende dochter had, die speciale apparatuur nodig had om het geluid van de films te horen.

Perkins verstopte zijn videocamera in een sok om ongemerkt films op te nemen. Vervolgens werden ze verspreid via servers in Frankrijk, Canada en de VS. Via Paypal werd geld opgehaald bij kijkers van de illegale films.

Inval

Imagine zette de films vaak ruim voor de officiële verschijning van de DVD-versie op internet. Een Amerikaanse overheidsgroep die intellectueel eigendom beschermt viel daarom in 2010 binnen bij verschillende leden van de groep.

Drie andere leden van Imagine hebben al celstraffen gekregen, een laatste verdachte krijgt in maart te horen welke straf hij krijgt.

Door: NU.nl/Jeroen Kraan

Lees meer over

Eerdere berichten

Grafeen

Grafeen gaat ons internet sneller maken en onze gadgets beter, sterker en buigzaam. Hoe het 'wondermateriaal' de wereld verovert.

Lees verder
Banner NUjournaal Tech

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder