Gepubliceerd: 
Laatste update: 
19 december 2012 07:51
19 december 2012 09:54

Android-botnet verstuurt ongevraagd duizenden sms'jes

AMSTERDAM - Beveiligingsbedrijf Lookout heeft een Android-botnet ontdekt dat ongemerkt duizenden spamsms’jes verstuurt.

Foto:  AFP

Dat meldt The Next Web.

Het botnet gebruikt geïnfecteerde Androidtelefoons om duizenden sms’jes te versturen met daarin een bericht over gratis versies van betaalde spellen zoals Angry Birds.

Als een andere gebruikers op de link in het sms'je klikt wordt er inderdaad een gratis spel geïnstalleerd om de gebruiker af te leiden. Op de achtergrond wordt echter ook de app SpamSoldier op het toestel gezet. De app verstopt zichzelf en werkt op de achtergrond om niet opgemerkt te worden.

Het gaat zelfs zo ver dat de verstuurde sms’jes uit het overzicht worden gehaald zodat de gebruiker niets door heeft. SpamSoldier probeert zelfs eventuele reacties op het spambericht automatisch te wissen.

Verspreiding

De verspreiding is volgens Lookout momenteel nog beperkt, maar wel al opgedoken bij alle Amerikaanse providers. Of het botnet ook buiten de Verenigde Staten actief is, is onbekend.

De app SpamSoldier is nog niet opgedoken in applicatiewinkels en kan dus alleen gedownload worden via de link in het spambericht. De gebruikers die geïnfecteerd zijn kunnen een forse rekening verwachten voor de kosten van het versturen van sms’jes.

Botnet

Een botnet is een netwerk van computers en in dit geval smartphones die geïnfecteerd zijn en zo gebruikt worden om spam te versturen of een cyberaanval te doen. Vaak weten de geïnfecteerde gebruikers niet dat ze onderdeel uitmaken van het netwerk.

Eerder ontkende Google, het bedrijf achter Android, nog dat er een ander botnet van Androidtelefoons zou bestaan. Op het meest recente botnet is nog niet gereageerd.

Door: NU.nl/Colin van Hoek

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Beste apps

Dompel jezelf onder in een razendsnelle zwart-wit wereld, dwing jezelf je smartphone vaker weg te leggen en deel foto's voor heel even met deze beste apps van de week.

Bekijk de apps
Banner NUjournaal Tech

Europese Commissie

Welke Eurocommissarissen nemen het stokje over van Neelie Kroes en bepalen de komende vijf jaar het internetbeleid van de EU?

Lees meer

Apple Watch

Met de Apple Watch doet de iPhone-maker mee op de smartwatchmarkt. Zorgt dat voor een revolutie? Onze eerste indruk.

Lees verder