Downloadverbod definitief van de baan

AMSTERDAM - Er komt definitief geen downloadverbod en ook het blokkeren van sites als The Pirate Bay wordt mogelijk aan banden gelegd.

D66 dient daarvoor dinsdag twee moties in tijdens het auteursrechtendebat in de Tweede Kamer.

Daarin verzoekt Kamerlid Kees Verhoeven de overheid af te zien van wetswijzigingen die een downloadverbod tot stand brengen of 'anderszins het recht op het maken van een thuiskopie beperken'. Deze motie kreeg in ieder geval steun van de PvdA die deze mede indiende.

Bovendien waren partijen als de SP en de PVV eerder al tegen een downloadverbod en zullen de motie dus waarschijnlijk steunen. Een officiële stemming volgt volgende week.

Downloadverbod

Eind november leek zo'n verbod toch een vervolg te krijgen. Vorig jaar was alleen de VVD nog voor, maar de PvdA leek tijdens een recent debat toch ook oren te hebben naar een downloadverbod. Met de steun van de PvdA zou het plan een Kamermeerderheid krijgen.

Nadat ophef ontstond na afloop van het debat liet de partij weten particulieren toch niet te willen aanpakken waardoor de uitwerking onduidelijk werd.

Thuiskopie

Nu komt er met de ingediende motie dus definitief een einde aan het downloadverbod en zal naar verwachting de thuiskopieheffing zoals afgesproken per 1 januari in gaan. Daardoor wordt een heffing ingesteld op apparaten als smartphones, pc’s, tablets en lege cd’s en dvd’s.

Door enkele euro's te heffen op deze muziekdragers worden rechthebbenden gecompenseerd voor het downloaden zonder te betalen. Het thuiskopiestelsel krijgt overigens ook nog aardig wat kritiek vanuit onder meer fabrikanten en het Nederlandse bedrijfsleven.

Blokkades

D66 dient dinsdag ook een motie in om blokkades zoals die van The Pirate Bay in de toekomst te voorkomen. De website werd dit jaar op last van de rechter door Nederlandse providers geblokkeerd.

In de motie staat: "Dat ISP’s (Internet Service Providers) niet meer worden ingezet als politieagent via het opleggen van blokkades van (een gedeelte van) het internet."

Verhoeven verwacht steun van onder meer de PvdA, maar dat zal volgende week moeten blijken als er definitief gestemd wordt. "Door deze motie roepen we rechters op om van blokkades af te zien, maar zij kunnen altijd zelf een afweging maken", legt het Tweede Kamerlid uit.

"Als we weer een vergelijkbare situatie krijgen als bij The Pirate Bay is het aan de politiek om te kijken of de wet moet worden aangepast."

50 jaar Wet van Moore

50 jaar Wet van Moore
Precies vijftig jaar geleden voorspelde Gordon Moore dat de snelheid van de chips in onze computers zich steeds zou blijven verdubbelen.

OM start onderzoek naar Uberpop

OM start onderzoek naar Uberpop
Openbaar ministerie merkt taxidienst als verdachte aan na uitspraak rechter die chauffeurs boetes van 1500 euro oplegt.

EU versus Google

EU versus Google
Na vijf jaar aan onderzoek heeft de Europese Commissie Google dan toch officieel beschuldigd van machtsmisbruik op de Europese markt.