'Stel thuiskopieheffing uit'

AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven trekken aan de bel over de thuiskopieheffing. Zij willen dat het stelsel wordt uitgesteld en pleiten bovendien voor het bekijken van alternatieven.

Dat blijkt uit een brief (pdf) van werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB Nederland.

De thuiskopieheffing moet eigenlijk per 1 januari 2013 ingaan. De Tweede Kamer debatteert dinsdag verder over auteursrechten in Nederland. Ook een downloadverbod ligt nog op tafel.

De Nederlandse bedrijven willen in ieder geval dat de thuiskopieheffing uitgesteld wordt tot de tweede helft van 2013 en dat het ministerie van Economische Zaken in die tijd met betrokken partijen overlegt welke alternatieven er mogelijk zijn.

Kosten

Volgens de organisaties is er nu te veel onduidelijk en zouden de kosten van een thuiskopiestelsel te hoog zijn.

Bij zo'n stelsel geldt een heffing op bijvoorbeeld smartphones, tablets, computers en lege cd’s en dvd’s. Met deze heffing wordt het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal gecompenseerd.

VNO-NCW en MKB Nederland stellen dat de financiële last voor Nederlandse bedrijven te hoog is. Voor bedrijven is het ook onduidelijk of de btw over de prijs van alleen het product of over de prijs én de heffing moet worden berekend.

Commissie

De organisaties pleiten bovendien voor een commissie met de opdracht "het in stroomversnelling brengen van oplossingen die technologie onafhankelijk zijn, recht doen aan de rechthebbenden voor het gebruik van hun werken en partijen in het gehele traject niet onnodig belast."

Een groot aantal computer- en telefoonfabrikanten, waaronder Acer, Dell en HP, klaagde de Nederlandse Staat eerder al aan vanwege de thuiskopieheffing. Zij stellen de Staat aansprakelijk voor de economische schade die ze zullen ondervinden.

In de brief maken VNO-NCW en MKB ook melding van de hoogte van de thuiskopieheffing die 'door de diverse betrokken partijen betwist wordt'.

Downloadverbod

Naast de thuiskopieheffing behoort ook een downloadverbod weer tot de mogelijkheden. PvdA liet onlangs weten bereid te zijn naar een nieuw voorstel van staatssecretaris Teeven te kijken. Eerder was alleen de VVD voor een verbod.

De PvdA stelde nadat ophef ontstond wel dat het een verbod niet zal steunen als particulieren op welke manier dan ook worden aangepakt. Daarmee lijkt een downloadverbod ver weg. Volgens de oppositie is de aanpak van particulieren namelijk altijd een gevaar.

Apple vs Samsung

Apple vs Samsung
Apple is na drie jaar weer eens marktleider op de smartphonemarkt, maar moet die plek wel delen met Samsung.

iPad 5 jaar

iPad 5 jaar
De iPad bestaat deze week vijf jaar. Acht redenen waarom de verkoop inzakt.

Shifts en Quickpic

Shifts en Quickpic
Elke zondag publiceert NU.nl de beste Android- en iOS-apps van de week. Dit zijn de beste apps van afgelopen week.