Man achter 'grootschalige' internetoplichting gepakt

ROTTERDAM - Een 20-jarige man uit Spijkenisse is afgelopen maandag aangehouden omdat hij mogelijk honderden mensen via de website Marktplaats heeft opgelicht.

Dat hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten.

Justitie en politie spreken van grootschalige oplichting. De man zou op ''slinkse wijze'' ongeveer 250 mensen hebben benadeeld en daarbij in een jaar tijd ongeveer 50.000 euro hebben buitgemaakt.

Ook zijn vijf andere personen gehoord, omdat ze hun bankrekening aan de verdachte beschikbaar hadden gesteld. Zij zijn weer op vrije voeten, maar blijven verdacht. Het gaat om vier mannen en een vrouw in de leeftijd van 19 tot 24 jaar uit Spijkenisse, Bergschenhoek en Capelle aan den IJssel.

'Zeer geraffineerd'

De praktijken van de man kwamen pas goed in beeld toen een aangifte werd onderzocht door het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). Het meldpunt combineerde verschillende gegevens, waardoor 250 benadeelden door het hele land werden getraceerd. Sommige hadden aangifte gedaan, anderen meldingen.

De man ging volgens het OM en de politie ''zeer'' geraffineerd te werk. Mensen die naar het product wilde komen kijken, poeierde hij af door te zeggen dat hij ver weg woonde. Het klonk de meeste mensen betrouwbaar in de oren. Daarom gingen ze akkoord door eerst de betaling te doen maar vervolgens kregen ze niets.

Sporen wissen

De verdachte maakte gebruik van bankrekeningen van vrienden en kennissen. In het politiedossier staan nog 63 verschillende namen die worden onderzocht. Of ze ook vervolgd gaan worden, is nog niet duidelijk.

De man surfte vaak over het web via andere ip-adressen - van mensen die hun draadloos internet niet hadden beveiligd - om zo zijn sporen te wissen.

Pebble vreest Apple Watch niet

Pebble vreest Apple Watch niet
Smartwatch Pebble Time haalde 20,3 miljoen dollar op via Kickstarter en is niet bang voor lancering Apple Watch.

Review: Moto E is budgettopper

Review: Moto E is budgettopper
De vernieuwde Moto E met 4g-ondersteuning staat op eenzame hoogte in zijn prijsklasse.

Zelda voor Wii U uitgesteld

Zelda voor Wii U uitgesteld
De eerste echt nieuwe The Legend of Zelda-game voor de Wii U gaat 2015 niet meer redden. Het spel zou ambitieuzer zijn geworden dan gepland.