Gepubliceerd: 
Laatste update: 
30 november 2012 13:24
30 november 2012 13:25

Man achter 'grootschalige' internetoplichting gepakt

ROTTERDAM - Een 20-jarige man uit Spijkenisse is afgelopen maandag aangehouden omdat hij mogelijk honderden mensen via de website Marktplaats heeft opgelicht.

Foto:  Thinkstock

Dat hebben de politie en het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten.

Justitie en politie spreken van grootschalige oplichting. De man zou op ''slinkse wijze'' ongeveer 250 mensen hebben benadeeld en daarbij in een jaar tijd ongeveer 50.000 euro hebben buitgemaakt.

Ook zijn vijf andere personen gehoord, omdat ze hun bankrekening aan de verdachte beschikbaar hadden gesteld. Zij zijn weer op vrije voeten, maar blijven verdacht. Het gaat om vier mannen en een vrouw in de leeftijd van 19 tot 24 jaar uit Spijkenisse, Bergschenhoek en Capelle aan den IJssel.

'Zeer geraffineerd'

De praktijken van de man kwamen pas goed in beeld toen een aangifte werd onderzocht door het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). Het meldpunt combineerde verschillende gegevens, waardoor 250 benadeelden door het hele land werden getraceerd. Sommige hadden aangifte gedaan, anderen meldingen.

De man ging volgens het OM en de politie ''zeer'' geraffineerd te werk. Mensen die naar het product wilde komen kijken, poeierde hij af door te zeggen dat hij ver weg woonde. Het klonk de meeste mensen betrouwbaar in de oren. Daarom gingen ze akkoord door eerst de betaling te doen maar vervolgens kregen ze niets.

Sporen wissen

De verdachte maakte gebruik van bankrekeningen van vrienden en kennissen. In het politiedossier staan nog 63 verschillende namen die worden onderzocht. Of ze ook vervolgd gaan worden, is nog niet duidelijk.

De man surfte vaak over het web via andere ip-adressen - van mensen die hun draadloos internet niet hadden beveiligd - om zo zijn sporen te wissen.

Door: ANP
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Eerdere berichten

Eerder

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder

Lollipop en Nexus

Android 5.0 gaat Lollipop heten en er komen twee nieuwe Nexus-toestellen uit die direct draaien op deze nieuwe versie van Android.

Bekijk de Nexus 6 en 9