Overheid waarschuwt voor risico's sociale media

AMSTERDAM - Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt voor de gevaren en risico’s van sociale netwerken. Het raadt Nederlanders onder meer aan de voorwaarden goed door te lezen.

Dat blijkt uit een bericht het NCSC, onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie, vrijdag online heeft gezet.

"Hoewel sociale netwerken een waardevol en leuk interactieplatform zijn voor het uitwisselen en beschikbaar stellen van informatie, kleven er ook allerlei beveiligings- en privacyrisico’s aan voor gebruikers", stelt het NCSC.

In een uitgebreid PDF-bestand geeft de organisatie een aantal tips aan gebruikers om zichzelf te beschermen tegen risico’s als malware en privacyschending.

Advies

Het eerste advies van het NCSC is dat gebruikers de voorwaarden van sociale media goed moeten lezen. "Door de voorwaarden door te nemen kunt u een overwogen beslissing nemen over het aangaan van een lidmaatschap en over het vrijgeven van informatie en persoonsgegevens."

"Lees ook updates van de voorwaarden", wordt daar nog aan toegevoegd. Vaak bedragen de voorwaarden vele duizenden woorden.

Onbekenden

Verder wordt geadviseerd de toegang tot profielen door onbekenden te beperken. Ook waarschuwt het NCSC voor het toevoegen van te veel contacten: "Verifieer bij twijfel de desbetreffende persoon. Het kan namelijk zijn dat iemand anders hun identiteit misbruikt op het sociale netwerk."

Ook geeft het overheidsonderdeel nog een aantal algemene tips zoals het kiezen van een sterk wachtwoord, het updaten van virusscanners en het op tijd installeren van beveiligingsupdates van het besturingssysteem of de browser.

50 jaar Wet van Moore

50 jaar Wet van Moore
Precies vijftig jaar geleden voorspelde Gordon Moore dat de snelheid van de chips in onze computers zich steeds zou blijven verdubbelen.

OM start onderzoek naar Uberpop

OM start onderzoek naar Uberpop
Openbaar ministerie merkt taxidienst als verdachte aan na uitspraak rechter die chauffeurs boetes van 1500 euro oplegt.

EU versus Google

EU versus Google
Na vijf jaar aan onderzoek heeft de Europese Commissie Google dan toch officieel beschuldigd van machtsmisbruik op de Europese markt.