Gepubliceerd: 
Laatste update: 
30 november 2012 12:31
30 november 2012 12:32

Overheid waarschuwt voor risico's sociale media

AMSTERDAM - Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt voor de gevaren en risico’s van sociale netwerken. Het raadt Nederlanders onder meer aan de voorwaarden goed door te lezen.

Foto:  ANP

Dat blijkt uit een bericht het NCSC, onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie, vrijdag online heeft gezet.

"Hoewel sociale netwerken een waardevol en leuk interactieplatform zijn voor het uitwisselen en beschikbaar stellen van informatie, kleven er ook allerlei beveiligings- en privacyrisico’s aan voor gebruikers", stelt het NCSC.

In een uitgebreid PDF-bestand geeft de organisatie een aantal tips aan gebruikers om zichzelf te beschermen tegen risico’s als malware en privacyschending.

Advies

Het eerste advies van het NCSC is dat gebruikers de voorwaarden van sociale media goed moeten lezen. "Door de voorwaarden door te nemen kunt u een overwogen beslissing nemen over het aangaan van een lidmaatschap en over het vrijgeven van informatie en persoonsgegevens."

"Lees ook updates van de voorwaarden", wordt daar nog aan toegevoegd. Vaak bedragen de voorwaarden vele duizenden woorden.

Onbekenden

Verder wordt geadviseerd de toegang tot profielen door onbekenden te beperken. Ook waarschuwt het NCSC voor het toevoegen van te veel contacten: "Verifieer bij twijfel de desbetreffende persoon. Het kan namelijk zijn dat iemand anders hun identiteit misbruikt op het sociale netwerk."

Ook geeft het overheidsonderdeel nog een aantal algemene tips zoals het kiezen van een sterk wachtwoord, het updaten van virusscanners en het op tijd installeren van beveiligingsupdates van het besturingssysteem of de browser.

Door: NU.nl/Colin van Hoek
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Eerdere berichten

Eerder

iPhone 6 Plus

Apple bestormt dit jaar met de iPhone 6 Plus de phabletmarkt. Is het wat, zo'n enorme iPhone?

Lees de review
Banner NUjournaal Tech

Creatieve computers

Computers worden steeds slimmer en zelfstandiger. Worden ze binnenkort ook chef-kok en arts?

Lees verder

Beste apps

Neem smartphone-foto's als een volleerd fotograaf, neem de vergadertafel in je broekzak mee, en blijf op de hoogte van het belangrijkste met de beste apps van deze week.

Bekijk de apps