Gepubliceerd: 
Laatste update: 
26 november 2012 08:48
26 november 2012 09:55

Politie blundert bij opvragen bel- en internetdata

AMSTERDAM - Opsporingsdiensten maken veel fouten bij het opvragen telecomdata en internetgegevens. Diverse politiekorpsen zijn niet goed op de hoogte van de geldende voorschriften.

Foto:  Thinkstock

Dat concludeert het ministerie van Veiligheid en Justitie na intern onderzoek (pdf).

Opsporingsdiensten kunnen bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) bel-, sms- en internetgegevens opvragen. In 2011 werd het CIOT 2,3 miljoen keer geraadpleegd.

Eerder bleek al dat na het opvragen van informatie niet altijd de juiste documenten getoond konden worden. Het ministerie besloot opnieuw een intern onderzoek te doen en concludeert nu dat korpsen niet goed op de hoogte zijn van de voorschriften.

Rechtmatigheid

Kort gezegd wordt het bevragingsproces niet altijd goed vastgelegd. Ook ontbreekt bij een vijfde van alle bevragingen nadere documentatie over het misdrijf waarvan de onderzochte persoon verdacht wordt. Tot slot blijkt de geldige machtiging in sommige gevallen te ontbreken of niet goed gedocumenteerd te zijn.

Een opsporingsambtenaar moet in veel gevallen van een rechter-commissaris toestemming krijgen om informatie uit het CIOT op te vragen. "Door het ontbreken van de machtiging is volledige controle achteraf niet mogelijk", concludeert het ministerie.

"De opsporingsdiensten hebben een onvolledig beeld van de geldende voorschriften ten aanzien van de rechtmatigheid van bevragingen. Hierdoor zijn verschillende werkwijze ontstaan."

Een overzicht van het aantal CIOT-bevragingen in 2011:

Klik op de politieregio’s om meer informatie te zien. De gegevens zijn afkomstig van Ministerie V&J. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Drie van de twaalf korpsen hanteren het geautomatiseerde ondersteuningssysteem POLIOM. In dit systeem wordt alle relevante informatie en documentatie opgenomen om de rechtmatigheid van een CIOT-bevraging te kunnen beoordelen. Bij deze korpsen is dus wel alle vereiste informatie aanwezig.

In totaal werden 350 CIOT-bevragen op rechtmatigheid getoetst.

Aanbevelingen

In het onderzoek wordt Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, geadviseerd op 'zeer korte termijn' de voorschriften voor CIOT-bevragingen te actualiseren. Bovendien moeten de voorschriften breed bekend worden gemaakt aan alle opsporingsdiensten.

Korpschefs worden opgeroepen het geautomatiseerde systeem POLIOM te implementeren. Bovendien zou er een uniform intern auditingsysteem gewaarborgd moeten worden om te kunnen beoordelen of bevragingen rechtmatig zijn.

Door: NU.nl/Colin van Hoek
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Eerdere berichten

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Bugje, bedankt!

Door een foutje in een computersysteem werden 14.250 mannen, geboren tussen 1893 en 1897, opnieuw opgeroepen voor de dienstplicht.

Lees verder

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder