Gepubliceerd: 
Laatste update: 
13 november 2012 08:33
13 november 2012 09:18

Ook Vodafone heeft last van daling sms- en belverkeer

AMSTERDAM - Na KPN en T-Mobile blijkt dat ook Vodafone de omzet ziet teruglopen als het gevolg van een daling van het sms- en belverkeer. Toch heeft Vodafone vertrouwen in de toekomst.

Foto:  AFP

Dat laat woordvoerder Joost Galema desgevraagd weten aan NU.nl.

Vodafone wist in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2012/2013 (april tot en met september 2012) een omzet te behalen van 944 miljoen euro. Dat is 1,9 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De daling is volgens Vodafone het gevolg van de lagere inkomsten uit bellen en sms’en. "Vodafone wist dit deels te compenseren met de groei in het gebruik van mobiel internet", zo staat in het persbericht. Toch liep de omzet dus licht terug.

Transitiefase

Volgens Galema is dat echter geen reden tot zorg. "We zitten in een transitiefase. De inkomsten uit sms'en en bellen gaan voor een groot deel over naar inkomsten uit mobiel internet. We hebben daarop geanticipeerd door mobiel internet niet meer onbeperkt aan te bieden."

"Meer gebruik betekent nu meer betalen. Het is een feit dat het gebruik van mobiel internet nog steeds groeit." Galema kan niet zeggen of Vodafone in de toekomst ook prijsverhogingen verwacht door te voeren.

T-Mobile en KPN

Vorige week bleek nog dat de teruglopende inkomsten uit sms- en belverkeer ook op de omzet van T-Mobile drukken. Algemeen directeur Thomas Berlemann stelde toen dat hij zich wel zorgen maakt over de omzet.

"De dalende inkomsten in de markt beïnvloeden de gehele sector en vormen een uitdaging voor toekomstige investeringen die de groei van mobiel internet mogelijk moeten maken."

Ook bij KPN daalt de omzet, zo bleek eind oktober.

Het aantal aansluitingen bij Vodafone steeg in de afgelopen zes maanden met 1,5 procent tot 5,34 miljoen.

Door: NU.nl/Colin van Hoek
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Eerdere berichten

Eerder

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder

Lollipop en Nexus

Android 5.0 gaat Lollipop heten en er komen twee nieuwe Nexus-toestellen uit die direct draaien op deze nieuwe versie van Android.

Bekijk de Nexus 6 en 9