Gepubliceerd: 
Laatste update: 
11 november 2012 17:32
11 november 2012 18:22

Iraans parlement onderzoekt dood blogger

TEHERAN - Het Iraanse parlement heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van de Iraanse blogger Sattar Behesti.  

Foto:  Thinkstock

Dat meldde het Iraanse persbureau ISNA zondag op gezag van de vice-voorzitter van het parlement, Mohammad Hassan Abutorabi.

Volgens oppositiegroepen in Iran is Behesti (35) doodgemarteld in de beruchte Kahrizak-gevangenis in Teheran omdat hij het Iraanse regime had bekritiseerd op internet.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de nationale veiligheidscommissie van het parlement. De resultaten van het onderzoek zullen publiek worden gemaakt, aldus Abutorabi tegen ISNA.

Amnesty

De Verenigde Staten en Frankrijk riepen Iran vorige week op een onderzoek in te stellen naar de dood van Behesti, nadat mensenrechtenorganisatie Amnesty had gemeld dat hij mogelijk door marteling om het leven was gekomen.

Iraanse autoriteiten lieten Behesti's familie op 7 november weten dat het lichaam van de blogger kon worden opgehaald in de gevangenis, aldus oppositiegroepen. Hij zat daar sinds eind oktober na te zijn gearresteerd wegens het bekritiseren van het regime.

Lastiggevallen

In zijn laatste blogbericht voor zijn arrestatie had Behesti geschreven dat hij constant telefonisch werd lastig gevallen door leden van de veiligheidstroepen. ''Gisteren dreigden zij mijn moeder te vertellen dat zij binnenkort in het zwart gekleed zou gaan als ik niet zou zwijgen'', aldus Behesti.

Door: ANP  | Bekijk op de kaart
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Eerder

iOS 8

Dit zijn de beste apps die gebruikmaken van nieuwe functies in iOS 8. 

Lees verder
Banner NUjournaal Tech

Beste apps

Beleef het principe van Tetris op een nieuwe manier, gebruik je iPhone effectiever dan ooit en ontdek op de leukste manier allerlei leerzame teksten.

 

Bekijk de apps

Europese Commissie

Welke Eurocommissarissen nemen het stokje over van Neelie Kroes en bepalen de komende vijf jaar het internetbeleid van de EU?

Lees meer