Gepubliceerd: 
Laatste update: 
30 oktober 2012 09:59
30 oktober 2012 10:55

Google en Twitter verspreiden informatie rond Sandy

AMSTERDAM - Google probeert via de zoekmachine en Google Maps mensen inzicht te geven in waarschuwingen rond orkaan Sandy. Twitter verstuurt tweets ook via sms voor mensen die zonder stroom en internet zitten.

Foto:  Google

Dat heeft de zoekgigant dinsdag laten weten.

Amerikanen die via Google zoeken naar bijvoorbeeld 'Superstorm Sandy' of 'New York' krijgen actuele informatie rond de storm. Zo worden waarschuwingen weergegeven voor overstromingen of windstoten.

Deze informatie is ook verwerkt in Google Maps onder de noemer Public Alerts. Op de kaart is dan te zien welke waarschuwingen voor welke gebieden gelden en hoe lang deze waarschuwingen nog van kracht zijn.

Rampenkaart

Klik op de symbolen op de kaart meer informatie te zien te zien . Bekijk hier een grote versie.

Sneller gelanceerd

De nieuwe functionaliteit zou eigenlijk pas over enkele dagen aangekondigd worden, maar Google heeft ervoor gekozen Public Alerts alvast live te zetten in verband met orkaan Sandy. De waarschuwingen moeten later wereldwijd beschikbaar komen.

De gegevens zijn afkomstig van onder meer the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en United States Geological Survey (USGS). Bijvoorbeeld na de aardbeving in Japan in maart 2011 startte Google Person Finder waarmee Japanners hun familieleden en vrienden konden opsporen.

Twitter

Ook Twitter probeert mensen in het getroffen gebied te helpen. Bij stroomuitval en internetstoringen kunnen mensen, ook zonder Twitteraccount, specifieke tweets via sms ontvangen.

Door 'follow [username]' naar 40404 te sms'en kunnen Amerikanen bijvoorbeeld Twitterberichten van officiële organisaties zoals de Federal Emergency Management Agency (FEMA) op hun telefoon krijgen.

Gebruikers die nog wel ingelogd zijn op Twitter via hun pc kunnen de sms-waarschuwingen ook aanzetten door naar het profiel van bijvoorbeeld de FEMA te gaan en 'Turn on mobile notifications' aan te klikken.

Door: NU.nl/Colin van Hoek
  • Deel:

Eerdere berichten

Eerder

Emotioneel type(n)

Hoe je een toetsenbord gebruikt kan je humeur verraden, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Lees verder
Banner NUjournaal Tech

Popcorn Time

De illegale streamingdienst Popcorn Time is enorm populair. Maar wat is Popcorn Time precies en hoe werkt het?

Lees verder

Zoeken op Facebook

Mogelijk kan je in de toekomst op Facebook oudere berichten doorzoeken op trefwoorden. Het bedrijf test die functionaliteit

Lees meer