Gepubliceerd: 
Laatste update: 
30 oktober 2012 09:59
30 oktober 2012 10:55

Google en Twitter verspreiden informatie rond Sandy

AMSTERDAM - Google probeert via de zoekmachine en Google Maps mensen inzicht te geven in waarschuwingen rond orkaan Sandy. Twitter verstuurt tweets ook via sms voor mensen die zonder stroom en internet zitten.

Foto:  Google

Dat heeft de zoekgigant dinsdag laten weten.

Amerikanen die via Google zoeken naar bijvoorbeeld 'Superstorm Sandy' of 'New York' krijgen actuele informatie rond de storm. Zo worden waarschuwingen weergegeven voor overstromingen of windstoten.

Deze informatie is ook verwerkt in Google Maps onder de noemer Public Alerts. Op de kaart is dan te zien welke waarschuwingen voor welke gebieden gelden en hoe lang deze waarschuwingen nog van kracht zijn.

Rampenkaart

Klik op de symbolen op de kaart meer informatie te zien te zien . Bekijk hier een grote versie.

Sneller gelanceerd

De nieuwe functionaliteit zou eigenlijk pas over enkele dagen aangekondigd worden, maar Google heeft ervoor gekozen Public Alerts alvast live te zetten in verband met orkaan Sandy. De waarschuwingen moeten later wereldwijd beschikbaar komen.

De gegevens zijn afkomstig van onder meer the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en United States Geological Survey (USGS). Bijvoorbeeld na de aardbeving in Japan in maart 2011 startte Google Person Finder waarmee Japanners hun familieleden en vrienden konden opsporen.

Twitter

Ook Twitter probeert mensen in het getroffen gebied te helpen. Bij stroomuitval en internetstoringen kunnen mensen, ook zonder Twitteraccount, specifieke tweets via sms ontvangen.

Door 'follow [username]' naar 40404 te sms'en kunnen Amerikanen bijvoorbeeld Twitterberichten van officiële organisaties zoals de Federal Emergency Management Agency (FEMA) op hun telefoon krijgen.

Gebruikers die nog wel ingelogd zijn op Twitter via hun pc kunnen de sms-waarschuwingen ook aanzetten door naar het profiel van bijvoorbeeld de FEMA te gaan en 'Turn on mobile notifications' aan te klikken.

Door: NU.nl/Colin van Hoek
  • Deel:

Eerdere berichten

Hackers

Hackers worden naar eigen zeggen ten onrechte gecriminaliseerd door het OM. Voorzitters van verschillende hackersgroepen vinden het genoeg geweest en schrijven een open brief.

Lees verder
Banner NUjournaal Tech

Ice Bucket Challenge

Een voortvluchtige Amerikaan is gepakt omdat hij een Ice Bucket Challenge-video op Facebook heeft geplaatst en een 'vriend' zijn locatie herkende.

Lees verder

Opera-browser

De mobiele browser Opera voor Android heeft ruim honderd miljoen gebruikers. Dat is twee keer zo veel als een jaar geleden.

Lees verder