Gepubliceerd: 
Laatste update: 
24 oktober 2012 12:32
24 oktober 2012 15:36

EU klaagt Microsoft aan om browserkeuze

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft Microsoft aangeklaagd omdat het bedrijf heeft verzuimd Windows-gebruikers hun browser te laten kiezen. Internet Explorer wordt nog steeds als standaard aangeboden.

 Bekijk video

Woensdag heeft Europees commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) een formeel bezwaarschrift ingediend. Het concern riskeert opnieuw een flinke boete.

Microsoft had bij een update van Windows 7 in februari 2011 een keuzescherm moeten bieden die gebruikers in staat stelt een ander programma te kiezen om op het internet te gaan. Dat is niet gebeurd. Microsoft beroept zich op een ''technische fout'', maar de commissie gelooft dit niet.

Het geschil tussen de commissie en Microsoft loopt al sinds 2009. Toen waarschuwde de EU Microsoft voor het eerst omdat klanten standaard Internet Explorer moesten gebruiken.

Gevolgen

''Afspraken kom je na of je draagt de gevolgen'', zei Almunia op een persconferentie. Hoewel de bezwaren betrekking hebben op Windows 7, plaatste Almunia woensdag ook al openlijk zijn zorgen over het binnenkort te lanceren Windows 8.

Volgens Reuters ziet Almunia geen reden om ook Windows RT, het besturingssysteem voor tablets van Microsoft, te onderzoeken.

Microsoft heeft 4 weken de tijd om in te gaan op de bezwaren van Brussel en zich te verdedigen. Op basis daarvan besluit Brussel of het wel of niet Microsoft een boete oplegt.

Boetes

De boete van de Europese Commissie kan oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet. Die bedraagt meer dan 50 miljard euro.

In 2008 kreeg Microsoft al een boete opgelegd van bijna 900 miljoen euro, omdat niet genoeg informatie werd gedeeld met concurrenten. Dat was de hoogste boete die ooit werd opgelegd door de commissie.

Samen met nog twee eerdere boetes van de EU heeft Microsoft al ruim 1,5 miljard euro moeten betalen voor concurrentiebeperkend beleid.

Door: ANP/NU.nl
  • Deel:

Eerdere berichten

Eerder

Rickroll

De eerste Rickroll-video, verworden tot misschien wel de bekendste internetmeme ooit, is verwijderd van Youtube.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Bugje, bedankt!

Door een foutje in een computersysteem werden 14.250 mannen, geboren tussen 1893 en 1897, opnieuw opgeroepen voor de dienstplicht.

Lees verder

Domme inbreker

Een Amerikaan is opgepakt voor een inbraak nadat hij zijn Facebookpagina open had laten staan op de computer van het slachtoffer.

Lees verder