Gepubliceerd: 
Laatste update: 
23 september 2012 15:48
23 september 2012 15:53

Tientallen domeinen aangepakt om verspreiding Dorifelvirus

AMSTERDAM - Bij de bestrijding van het dorifelvirus heeft het Nationale Cyber Security Centrum (NCSC) ongeveer 60 domeinnamen aangepakt. Er zijn nog eens tien verzoeken gedaan om buitenlandse servers aan te pakken.

Foto:  Thinkstock

Uit geschreven antwoorden op Kamervragen, die in handen zijn van Tweakers.net, blijkt ook dat Nederlandse internetproviders ip-adressen hebben geblokkeerd om verspreiding van het virus te voorkomen.

In totaal schat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie dat minstens 30 organisaties zijn getroffen door het virus, dat documenten versleutelde en inloggegevens probeerde te verzamelen. Het aantal besmette bedrijven ligt mogelijk nog hoger, omdat er waarschijnlijk organisaties zijn die geen ruchtbaarheid wilden geven aan de besmetting.

Citadel-botnet

Het dorifelvirus dook in augustus voor het eerst op bij een aantal gemeenten. De minister verwacht dat het virus in de komende weken nog hier en daar zal worden gevonden, omdat de makers van het Citadel-botnet, waardoor het virus wordt verspreid, trachten de infrastructuur hiervoor weer te repareren. Het NCSC zegt de situatie in de gaten te blijven houden.

Naar schatting zijn 3500 systemen getroffen, waarvan 90 procent in Nederland. Opstelten schat de schade op 10.000 tot 50.000 euro per getroffen organisatie.

Kwetsbaarheid

"Het incident met het Dorifelvirus toont onze kwetsbaarheid aan voor computercriminaliteit die buiten Nederland zijn oorsprong vindt. Dit incident onderstreept het belang van passende wetgeving om deze vorm van criminaliteit aan te pakken", aldus Opstelten.

Hij zegt ook het op afstand betreden van computers die malware bestrijden, "dat sommigen als terughacken aanduiden", te willen bediscussiëren.

Vijf vragen over het dorifelvirus

Door: NU.nl/Jeroen Kraan
  • Deel:

Eerdere berichten

Grafeen

Grafeen gaat ons internet sneller maken en onze gadgets beter, sterker en buigzaam. Hoe het 'wondermateriaal' de wereld verovert.

Lees verder
Banner NUjournaal Tech

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder