Uitgegeven: 
Laatste update: 
6 juni 2012 08:48
6 juni 2012 08:47

'FBI onderzoekt lekken cyberaanval op Iran'

AMSTERDAM - De FBI gaat onderzoek doen naar het lekken van informatie over het verspreiden van het virus Stuxnet. Vorige week lekten diverse bronnen dat de VS achter Stuxnet zit.

Foto:  ANP

Dat schrijft the Wall Street Journal op basis van twee anonieme bronnen betrokken bij het onderzoek.

Vorige week wist the New York Times nog te melden dat de VS, in samenwerking met Israël, achter het virus Stuxnet zit. Dat virus is gebruikt om het nucleaire programma van Iran aan te vallen.

Stuxnet zou per ongeluk verspreid zijn, maar nieuwe en uitgebreidere aanvallen zijn daarna door president Barack Obama goedgekeurd. Het virus werd onder leiding van toenmalig president George Bush ontwikkeld.

Onderzoek

De FBI zal nu onderzoeken wie informatie naar de Amerikaanse krant gelekt heeft. Volgens de bronnen van the Wall Street Journal werd de operatie rond Stuxnet geleid door de CIA in samenwerking met Idaho National Laboratory, de Israëlische overheid en andere Amerikaanse organisaties.

Bovendien zouden ook drones gebruikt zijn om het nucleaire programma in kaart te brengen en zouden Iraanse onderzoekers bespioneerd zijn via hun computers. Of hiervoor het onlangs ontdekte spionagevirus Flame gebruikt is, is onbekend.

Dat virus kan toetsaanslagen volgen, de microfoon van een pc op afstand besturen en chatgesprekken meelezen. Het dook vooral op in Iran en het land stelde meteen dat de overheden die achter Stuxnet zitten ook verantwoordelijk zijn voor Flame.

Google

Google laat in een blog weten dat het voortaan een speciale waarschuwing gaat geven aan gebruikers die mogelijk het slachtoffer zijn van door landen geïnitieerde cyberaanvallen.

Gebruikers van bijvoorbeeld Gmail en Google+ zullen deze waarschuwing te zien krijgen.

"Als je de melding ziet, betekent dit niet per se dat jouw account gehackt is. Het betekent dat we geloven dat je een mogelijk doelwit bent, bijvoorbeeld van phishing of malware", legt de zoekgigant uit. "Na zo’n melding raden we gebruikers aan direct stappen te ondernemen om zo het account veilig te stellen."

Door: NU.nl/Colin van Hoek
  • Deel

Eerdere berichten

Beste apps

Dompel jezelf onder in een razendsnelle zwart-wit wereld, dwing jezelf je smartphone vaker weg te leggen en deel foto's voor heel even met deze beste apps van de week.

Bekijk de apps
Banner NUjournaal Tech

Europese Commissie

Welke Eurocommissarissen nemen het stokje over van Neelie Kroes en bepalen de komende vijf jaar het internetbeleid van de EU?

Lees meer

Apple Watch

Met de Apple Watch doet de iPhone-maker mee op de smartwatchmarkt. Zorgt dat voor een revolutie? Onze eerste indruk.

Lees verder