Topman presenteert het nieuwe Sony

Laatste update:  12 april 2012 08:59 info

AMSTERDAM – Sony heeft bekendgemaakt hoe het bedrijf uit het slop moet worden getrokken. Camera’s, mobiel en gaming zijn belangrijk. Maar ook de tv-afdeling gaat op de schop en er zullen 10.000 banen verdwijnen.

Foto:  ANP

Dat laat het bedrijf donderdag weten tijdens een persconferentie.

Sony heeft sinds 1 april een nieuwe CEO. Kazuo Hirai heeft het stokje overgenomen van Howard Stringer. Onder Hirai zullen er flink wat wijzigingen worden doorgevoerd die de afgelopen weken al enigszins belicht werden.

''Sony zal veranderen'', liet Hirai donderdag weten. Hij bevestigde dat er de komende twaalf maanden 10.000 banen, 6 procent van het totaal, zullen verdwijnen. Op die manier moeten de kosten terug worden gebracht. Het afgelopen jaar werd er een recordverlies van 4,9 miljard euro gemaakt.

Focus

Door een focus op camera’s (digital imaging), mobiel en gaming moet het bedrijf weer winstgevend worden. Deze drie producttakken moeten in 2014 goed zijn voor 70 procent van de totale verkopen en 85 procent van de inkomsten.

Wat betreft camera’s wil Sony vooral nieuwe beeldtechnieken en lenzen ontwikkelen. Wat betreft gaming rekent het bedrijf op Playstation, waarbij Hirai nauw betrokken is geweest. Zo moet het Sony Entertainment Network (SEN) uitgebreid worden met bijvoorbeeld meer games en films.

Ook is het de bedoeling dat deze dienst uitgebreider beschikbaar komt op andere apparaten als tv’s en vooral smartphones. Daar is Sony overigens sinds kort al mee begonnen.

Tv-afdeling

Daarnaast gaat de noodlijdende tv-afdeling op de schop. Er zullen veel minder modellen op de markt gebracht worden. Nog dit jaar moet het aantal modellen met 40 procent verminderd worden.

Ook wil Hirai dat de tv-afdeling efficiënter gaat werken en zal Sony de beeld- en geluidkwaliteit verbeteren. Ten slotte richt het bedrijf zich op de ontwikkeling van nieuwe technieken als OLED en Crystal LED.

Winst

Het bedrijf hoopt naast in Europa, Azië en Noord-Amerika de komende jaren ook actiever te worden in opkomende markten. Volgens Hirai is daar nog veel te winnen.

Het bedrijf voorspelt voor 2012 een operationele winst van 1,7 miljard euro. Dit kan overigens netto nog wel uitkomen op een verlies omdat van dat cijfer nog geen belastingen afgetrokken zijn.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder

Lollipop en Nexus

Android 5.0 gaat Lollipop heten en er komen twee nieuwe Nexus-toestellen uit die direct draaien op deze nieuwe versie van Android.

Bekijk de Nexus 6 en 9