Foxconn-medewerkers niet tevreden met kortere werktijden

Laatste update:  2 april 2012 15:50 info

AMSTERDAM - Werknemers van fabriek Foxconn zijn niet blij dat hun werktijden verkort worden. Ze maken zich zorgen dat ze minder betaald krijgen.

Foto:  EPA

Dat schrijft persbureau Reuters na interviews met een aantal werknemers.

Het Taiwanese elektronicaconcern, dat onder meer de iPhone en iPad van Apple produceert, maakte donderdag bekend dat het de arbeidsomstandigheden in zijn fabrieken flink gaat verbeteren. Uit onderzoek bleek namelijk dat interne regels van Apple werden overtreden.

Inkomen

In de nieuwe regels staat onder andere dat werknemers maximaal 36 uur per maand mogen overwerken. “Ik zeg u, velen van ons zijn hier niet tevreden mee. Wij denken dat 60 uur overwerk per maand redelijker zou zijn en dat 36 uur te weinig is", zegt een van de werknemers. "We zijn hier om te werken en niet te spelen, dus ons inkomen is heel belangrijk"

Uit een enquête onder de werknemers blijkt dat 34 procent het liefst meer wil werken. De huidige lonen zijn niet voldoende om de basisbehoeften te dekken, zegt 64 procent van de meer dan 35.000 ondervraagde medewerkers. 

Belofte

Foxconn heeft beloofd de lonen te verhogen om het terugbrengen van de werkuren te compenseren, maar de werknemers geloven dat niet. Naast hogere salarissen en kortere werktijden zegt Foxconn dat het ook de veiligheidsomstandigheden aan gaat pakken en er worden tienduizenden extra werknemers aangenomen.

Topman Terry Gou liet weten dat daarnaast ook nieuwe fabrieken gebouwd zullen worden in China en in Brazilië om de werkdruk te verlichten.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Beste apps

Beleef het principe van Tetris op een nieuwe manier, gebruik je iPhone effectiever dan ooit en ontdek op de leukste manier allerlei leerzame teksten.

 

Bekijk de apps
Banner NUjournaal Tech

Europese Commissie

Welke Eurocommissarissen nemen het stokje over van Neelie Kroes en bepalen de komende vijf jaar het internetbeleid van de EU?

Lees meer

Apple Watch

Met de Apple Watch doet de iPhone-maker mee op de smartwatchmarkt. Zorgt dat voor een revolutie? Onze eerste indruk.

Lees verder