'Brein speelt voor eigen rechter'

Laatste update:  24 januari 2012 10:06 info

AMSTERDAM - XS4ALL stelt dat Stichting Brein voor eigen rechter speelt bij het wel en niet laten blokkeren van websites. Brein is woedend.

Foto:  ANP

In een blog reageert XS4ALL maandag op het vonnis dat bij het hoofdkantoor bezorgd is.

Eerder werd al bekend dat Brein een aantal adressen van een lijst had afgehaald waarop sites staan die geblokkeerd moeten worden door XS4ALL en Ziggo. Deze providers moeten van een rechter toegang tot downloadsite the Pirate Bay blokkeren.

Op de lijst met te blokkeren websites staan ook pagina’s van derden die verwijzen naar the Pirate Bay. Vier van de 24 adressen zijn echter zonder overleg geschrapt. XS4ALL concludeert dat het vreemd is dat Brein op eigen houtje een vonnis aanpast. “Brein is een partijdige, private club, geen onafhankelijke rechter.”

Willekeurig

Volgens de provider is de aanpassing van het vonnis dan ook volstrekt willekeurig. “De lijst bleek al direct na de uitspraak niet te kloppen. Op één van de domeinen worden educatieve filmpjes voor jongeren getoond”, aldus XS4ALL.

Volgens het bedrijf zijn de criteria onduidelijk en is bovendien niet bepaald wie een zwarte lijst moet gaan bijhouden. “Brein heeft via haar advocaat al laten weten die verantwoordelijkheid te weigeren. Wij kunnen het niet doen, want onze verbindingen zijn straks geblokkeerd.”

Schandalig

Volgens Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, zijn de beweringen van XS4ALL leugens. "Het is schandalig dat deze partij op deze manier liegt. Choquerend", aldus Kuik tegenover NU.nl. "Wij hebben wel de verantwoordelijkheid over het vonnis."

Kuik legt uit dat in het vonnis vermeld staat dat Brein websites van de lijst kan afhalen en daar ook aan kan toevoegen. Dit op basis van verwijzingen naar the Pirate Bay. Brein dient de providers dan een fax te sturen.

"En natuurlijk moet deze informatie dan kloppen. Anders zijn wij aansprakelijk. Dat is duidelijk", aldus Kuik. "XS4ALL weet precies hoe het zit en zijn nu bewust dingen aan het verdraaien."

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder

Lollipop en Nexus

Android 5.0 gaat Lollipop heten en er komen twee nieuwe Nexus-toestellen uit die direct draaien op deze nieuwe versie van Android.

Bekijk de Nexus 6 en 9