Ook KPN wil geld van Apple en Google voor onderhoud netwerk

Laatste update:  16 december 2011 09:10 info

AMSTERDAM - KPN wil dat bedrijven als Apple, Facebook en Google mee gaan betalen aan de onderhoudskosten van het netwerk. Daarmee sluit de provider zich aan bij Vodafone en T-Mobile.

Foto:  ANP

Eelco Blok, CEO van KPN, gaat in Elsevier in op de prijsverhoging van het mobiele internet en de huidige situatie op de telecommarkt. Het interview werd afgenomen voor mededingingsautoriteit NMa invallen deed bij de providers op verdenking van prijsafspraken.

Volgens Blok is het onvermijdelijk dat grote bedrijven als Apple, Facebook en Google mee gaan betalen aan de kosten die KPN heeft voor het onderhouden van het mobiele netwerk.

Onhoudbaar

“Zij gebruiken onze netwerken zonder dat ze meebetalen aan investeringen in die netwerken. Dat is een onhoudbare situatie voor de telecomsector. Ik vind dat die bedrijven moeten bijdragen, ik weet alleen nog niet precies hoe.”

Aan het begin van dit jaar lieten Vodafone en T-Mobile al aan NU.nl weten dergelijke maatregelen niet uit te sluiten. KPN wilde zich toen niet over het voorstel dat gedaan werd in andere Europese landen uitspraken.

Dat de prijs van mobiel internet omhoog is gegaan, noemt Blok eveneens noodzakelijk: “Dat is echt onvermijdelijk om de kwaliteit van het netwerk op peil te houden.”

WhatsApp

KPN stelde deze zomer voor om voor bepaalde diensten, zoals WhatsApp, extra geld te vragen aan klanten. Bovenop het bedrag dat zij betalen voor mobiel internet. De Tweede Kamer blokkeerde dit plan door netneutraliteit in de wet vast te leggen.

Volgens Blok was de snelle opkomst van WhatsApp niet te voorzien. De instant messaging-dienst zorgt voor een terugval in de opbrengsten van sms’jes. “Vorig jaar zomer had 0 procent van onze klanten die app en bij ons jongerenmerk Hi heeft nu bijna iedere klant met een smartphone WhatsApp geïnstalleerd.”

De topman erkent dat KPN in het vervolg trends sneller moet zien aankomen, maar stelt dat dat nu niet mogelijk was.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

iOS 8

Dit zijn de beste apps die gebruikmaken van nieuwe functies in iOS 8. 

Lees verder
Banner NUjournaal Tech

Beste apps

Beleef het principe van Tetris op een nieuwe manier, gebruik je iPhone effectiever dan ooit en ontdek op de leukste manier allerlei leerzame teksten.

 

Bekijk de apps

Europese Commissie

Welke Eurocommissarissen nemen het stokje over van Neelie Kroes en bepalen de komende vijf jaar het internetbeleid van de EU?

Lees meer