Ook Vodafone blokkeert diensten

AMSTERDAM – KPN is niet de enige provider die denkt aan het blokkeren van zware mobiele internetdiensten als niet extra betaald wordt. Bij Vodafone gebeurt dit al en bij T-Mobile wordt het als optie gezien.

KPN kondigde donderdag aan de abonnementen voor smartphones aan te passen. Het wordt noodzakelijk extra te betalen voor zware diensten als VoIP (bijvoorbeeld Skype) en streaming video.

De maatregel van KPN zorgt voor ophef bij onder meer digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) ook op Twitter uitten klanten hun zorgen.

Vodafone

Vodafone blokkeert VoIP en sms over IP al langer, zo blijkt na vragen van NU.nl. Bij Vodafone bestaan basisabonnementen bel+sms+web en een basis databundel Smartphone Blox. Beide abonnementen blokkeren VoIP, willen klanten wel gebruikmaken van deze diensten moet extra betaald worden.

In de voorwaarden (pdf) van het bel+sms+web-abonnement staat dat het gebruik van VoIP en SMSoIP niet mogelijk is en dat ‘excessief’ gebruik van audio- of videostreaming niet toegestaan is. WhatsApp valt niet onder SMSoIP.

Vodafone zag onlangs af van het Fair Use Policy (FUP) waarbij gebruikers wanneer ze te veel data gebruiken ‘afgeknepen’ worden. Of de zinsnede uit de voorwaarden op hetzelfde neerkomt, is niet bekend. Volgens Vodafone worden de videodiensten niet geblokkeerd.

T-Mobile

T-Mobile wil geen uitspraken doen naar aanleiding van de aankondiging van KPN, maar stelde in januari 2011 tegenover NU.nl dat prijsdifferentiatie een manier is om het toenemende dataverkeer op het netwerk te managen.

“Het is van belang dat de kwaliteit van het netwerk en de diensten die daarop worden aangeboden, gewaarborgd blijven”, aldus T-Mobile in januari. “Een manier om dat te doen is prijsdifferentiatie op basis van het soort internetdienst dat een klant afneemt.”

De uitspraken van een aantal maanden geleden zijn vergelijkbaar met de aankondiging van KPN donderdag. T-Mobile wil echter niet zeggen of de maatregel nog steeds overwogen wordt en of er al een besluit is genomen. “We laten het bij de eerdere uitspraken”, aldus een woordvoerder.

Hi en Telfort

KPN wil overigens niet bekendmaken of Hi en Telfort, providers die gebruikmaken van het netwerk van KPN, beïnvloed zullen worden door de veranderingen op het netwerk.

Review: Asus Zenbook Pro UX501

Review: Asus Zenbook Pro UX501
Deze nieuwe high-end laptop van Asus is erg mooi en presteert goed, maar kent wel een aantal missers.

Review: LG G4

Review: LG G4
Het nieuwe vlaggenschip van LG is 100 tot 150 euro duurder dan zijn voorganger. Wat krijg je er voor terug en is dat het waard?

Review: The Witcher 3

Review: The Witcher 3
Game biedt zoveel uren aan spelpliezer dat je de kleine slordigheden voor lief neemt. The Witcher 3 is dan ook bijna perfect.