Recordwinst en -omzet voor Apple

CUPERTINO - Het Amerikaanse computerconcern Apple heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2010/2011 de hoogste omzet en winst ooit geboekt.

Apple zag de verkopen van computers, iPhones en iPads flink toenemen, zo maakte het bedrijf dinsdag nabeurs bekend.

Apple boekte een omzet van 26,74 miljard dollar (19,97 miljard euro), een stijging van bijna 71 procent ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor.

De nettowinst kwam uit op 6 miljard dollar, een stijging van 78 procent ten opzichte van het eerste kwartaal ervoor.

iPads

Apple verkocht 4,13 miljoen computers, een toename van 23 procent. De verkopen van de iPhones namen met 86 procent toe tot 16,24 miljoen exemplaren.

Het computerconcern verkocht verder 7,33 miljoen iPads. Apple bracht wel minder iPods aan de man. In totaal gingen er 19,45 miljoen over de toonbank, een daling van 7 procent.

''We hebben een fenomenaal kwartaal gedraaid'', zei Apple-topman Steve Jobs. ''En we hebben dit jaar nog een aantal spannende dingen in petto.''

Ziekteverlof

Het aandeel van Apple noteerde dinsdag nog een verlies van 2,1 procent op Wall Street. Beleggers waren bezorgd over de toekomst van Apple, nadat Jobs maandag had aangekondigd voor de derde keer in tien jaar met ziekteverlof te gaan.

Jobs gaat het de komende tijd rustiger aan doen wegens gezondheidsproblemen. Hij wilde niet zeggen wat er precies aan de hand is en hoe lang zijn afwezigheid gaat duren.

Levertransplantatie

De Apple-topman had de afgelopen jaren ook al gezondheidsproblemen. In 2004 overwon hij kanker en in 2009 onderging hij een levertransplantatie. Sindsdien had Jobs geen problemen meer met zijn gezondheid.

Volg de twitterberichten over dit nieuws via NUlive

Lees meer over:

Eerste indruk Galaxy S6

Eerste indruk Galaxy S6
 Samsung gooit het bij de Galaxy S6 over een andere boeg. Dit is onze eerste indruk van het toestel.

Beste apps

Beste apps
Schrijf zonder afleiding, plan je foto's, maak makkelijk live-streaming video en speel de nieuwste Flappy Bird-achtige game.

Eerste indruk HTC One M9

Eerste indruk HTC One M9
HTC had in 2014 met de HTC One M8 de mooiste Android-telefoon van het jaar in handen. Wat is er veranderd aan het nieuwe model?