Webwijs - Een beveiligde computer

Laatste update:  10 juni 2010 10:29 info

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom geeft tips voor veilig gebruik van internet. Vijf daarvan worden gepubliceerd op NU.nl. Vandaag aflevering 2: een beveiligde computer.

Met automatische beveiligingsupdates bescherm je jezelf tegen virussen en hackers.

Waarom zou ik?

Hackers zijn uit op jouw computer, je e-mailaccounts en je privé-gegevens. Via iedere computer kan spam verspreid worden en met je persoonlijke gegevens wordt grof geld verdiend. Ooit gemerkt dat je computer traag loopt, zomaar stilvalt of ineens uitgaat? Meestal net als je aan een belangrijk document zit te werken? Dan is de kans groot dat je gehackt bent. Je kunt al je bestanden verliezen. Bovendien is je privacy niet zeker: als je persoonlijke gegevens worden doorverkocht en anderen uit jouw naam kunnen handelen.

Dit heeft allemaal te maken met de beveiliging van je computer en je software. Als daar een lek inzit, kan een hacker toegang krijgen tot je computer om er bijvoorbeeld virussen op te installeren. Die vervolgens via jou de computers van vrienden en familie infecteren. Dit gebeurt zonder dat je het ziet. Daarom is het belangrijk om alle programma's op je computer altijd up-to-date te houden.

Wat kan ik doen?

Om je te beschermen tegen virussen en hackers moet je allereerst de gratis automatische beveiligingsupdates van je besturingssysteem aanzetten. Zo krijg je vanzelf de meest actuele bescherming, zonder dat je hoeft na te denken. Bij veel mensen zijn deze automatische updates niet ingeschakeld, ook al is het zo gepiept.

Klik hier voor de automatische beveiligingsupdates van Windows, Mac OS X en Linux (Ubuntu).

Gebruik je Windows? Surf dan naar de Secunia Online Software Inspector voor een eerste volledige check. Na deze check, adviseren wij Windows gebruikers om de Secunia Personal Software Inspector te downloaden en installeren, daarmee zijn vrijwel alle risico's afgedekt.

De Adobe Update Manager is ook van groot belang. Dit programma beschermt je tegen virussen in de producten van het bedrijf Adobe. Deze producten zijn een belangrijke prooi voor virussen omdat zij door iedereen worden gebruikt. Denk aan het lezen van .pdf bestanden en het bekijken van YouTube filmpjes waarbij zogenaamde Flash-software draait. Beschikbaar voor Windows en Mac OS X, helaas niet voor Linux.

Dit is de tweede in een reeks van vijf adviezen uit 'Webwijs - Online Zelfverdediging in 5 Clicks', de zelfverdedigingsgids voor internetters van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. De gehele gids is in te zien via www.bof.nl/webwijs

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder

Lollipop en Nexus

Android 5.0 gaat Lollipop heten en er komen twee nieuwe Nexus-toestellen uit die direct draaien op deze nieuwe versie van Android.

Bekijk de Nexus 6 en 9