CNN gebruikte website Twitter bij crash

RIJSWIJK - De nieuwszender CNN haalde het nieuws over de vliegtuigcrash van woensdag van de website Twitter.

De Engelstalige nieuwszender schrijft op zijn website dat Twitter het eerste medium was dat melding maakte van het neergestorte vliegtuig en dat de website de traditionele media zo een stap voor was.

Personen die op het moment van de crash in de buurt waren, beschreven wat ze zagen direct op Twitter of stuurden foto's op van het verongelukte toestel.

Crash!

Zoals gebruiker Nipp, die om 10 uur 39, ongeveer tien minuten na de fatale landing, schreef: ''Airplane crash @ Schiphol Airport Amsterdam!!''

Een moment later schreef hij dat hij naar het neergestorte vliegtuig keek en niet wist of er overlevenden waren. De rest van de dag deden ooggetuigen op de website verslag.

Media

Een aantal van hen, onder wie gebruiker Nipp, werd benaderd door binnen- en buitenlandse media om te vertellen wat ze hadden gezien.

Twitter is een sociale netwerksite waarop gebruikers korte tekstberichten kunnen plaatsen. Meestal laten gebruikers elkaar weten wat ze aan het doen zijn.

Groot bereik

Twitter is al eerder een succesvol nieuwsmedium gebleken vanwege het grote bereik. Toen een vliegtuig van US Airways in januari op de rivier de Hudson landde, stuurde een hulpverlener ter plekke een foto van het half gezonken vliegtuig via Twitter de wereld in.

Volgens communicatiedeskundige en hoogleraar ICT en maatschappij Valerie Frissen hoeven journalisten niet beschaamd te zijn als Twitter hen inhaalt als het gaat om het snel brengen van nieuws.

Signaleringsfunctie

''Twitter heeft een signaleringsfunctie, maar er zal een behoefte blijven aan professionele journalisten die de feiten checken en het nieuws duiden.''

Frissen noemt Twitter juist een goede aanvulling voor journalisten: ''Je bent gek als je het als journalist niet gebruikt.'' Overigens maken er volgens de hoogleraar al veel journalisten gebruik van het Twitter-netwerk.

iPad 5 jaar

iPad 5 jaar
De iPad bestaat deze week vijf jaar. Acht redenen waarom de verkoop inzakt.

Shifts en Quickpic

Shifts en Quickpic
Elke zondag publiceert NU.nl de beste Android- en iOS-apps van de week. Dit zijn de beste apps van afgelopen week.

Microsoft Hololens

Microsoft Hololens
Microsoft toonde deze week een bril waarmee hologrammen te zien zijn. Wat kan je met de Hololens, wat zijn de eerste meningen en waarom heb je zo’n bril nodig?