CNN gebruikte website Twitter bij crash

Laatste update:  26 februari 2009 20:48 info

RIJSWIJK - De nieuwszender CNN haalde het nieuws over de vliegtuigcrash van woensdag van de website Twitter.

Foto:  ANP

 Bekijk video

De Engelstalige nieuwszender schrijft op zijn website dat Twitter het eerste medium was dat melding maakte van het neergestorte vliegtuig en dat de website de traditionele media zo een stap voor was.

Personen die op het moment van de crash in de buurt waren, beschreven wat ze zagen direct op Twitter of stuurden foto's op van het verongelukte toestel.

Crash!

Zoals gebruiker Nipp, die om 10 uur 39, ongeveer tien minuten na de fatale landing, schreef: ''Airplane crash @ Schiphol Airport Amsterdam!!''

Een moment later schreef hij dat hij naar het neergestorte vliegtuig keek en niet wist of er overlevenden waren. De rest van de dag deden ooggetuigen op de website verslag.

Media

Een aantal van hen, onder wie gebruiker Nipp, werd benaderd door binnen- en buitenlandse media om te vertellen wat ze hadden gezien.

Twitter is een sociale netwerksite waarop gebruikers korte tekstberichten kunnen plaatsen. Meestal laten gebruikers elkaar weten wat ze aan het doen zijn.

Groot bereik

Twitter is al eerder een succesvol nieuwsmedium gebleken vanwege het grote bereik. Toen een vliegtuig van US Airways in januari op de rivier de Hudson landde, stuurde een hulpverlener ter plekke een foto van het half gezonken vliegtuig via Twitter de wereld in.

Volgens communicatiedeskundige en hoogleraar ICT en maatschappij Valerie Frissen hoeven journalisten niet beschaamd te zijn als Twitter hen inhaalt als het gaat om het snel brengen van nieuws.

Signaleringsfunctie

''Twitter heeft een signaleringsfunctie, maar er zal een behoefte blijven aan professionele journalisten die de feiten checken en het nieuws duiden.''

Frissen noemt Twitter juist een goede aanvulling voor journalisten: ''Je bent gek als je het als journalist niet gebruikt.'' Overigens maken er volgens de hoogleraar al veel journalisten gebruik van het Twitter-netwerk.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Beste apps

Geef jezelf even pauze van je smartphone, tik hele zinnen in door maar een paar letters in te toetsen en gebruik Flickr op je iPad in deze beste apps van de week.

Lees meer
Banner NUjournaal Tech

Yosemite

Dit zijn de tofste nieuwe functies van OS X Yosemite, de opvolger van OS X Mavericks.

Lees verder

Lollipop en Nexus

Android 5.0 gaat Lollipop heten en er komen twee nieuwe Nexus-toestellen uit die direct draaien op deze nieuwe versie van Android.

Bekijk de Nexus 6 en 9