Internetters doen verslag van bijna-vliegramp

Laatste update:  16 januari 2009 13:27 info

AMSTERDAM - Toen donderdagavond een passagiersvliegtuig een noodlanding maakte in de rivier de Hudson bij New York, waren internetgebruikers er als de kippen bij om verslag te doen.

Foto:  Novum

Janis Krums was aan boord van een veerboot tussen Manhattan en New Jersey toen de Airbus van US Airways in de ijskoude rivier neerdaalde. Het schip zette direct koers naar het toestel, en Krums postte een bericht en een gedetailleerde foto op microblogdienst Twitter. "Er ligt een vliegtuig in de Hudson. Ik ben op een boot die de mensen gaat oppikken. Waanzinnig."

Op de foto is te zien hoe passagiers, die het vliegtuig veilig hebben verlaten, op de vleugel op hulp wachten.

In de buurt bevond zich overigens ook een Nederlandse. Die schrijft op haar weblog over de noodlanding.

Flickr

Twitteraars en andere internetgebruikers deden donderdag bijna live verslag van de gebeurtenissen. Vanuit de wolkenkrabbers van Manhattan hadden kantoorwerkers en bewoners goed uitzicht op de reddingsoperatie. Op fotosite Flickr stonden al snel tientallen beelden van het vliegtuigwrak. Veel grote persbureaus beschikten toen nog amper over foto's of informatie.

Burgerjournalistiek

Dankzij de opkomst van moderne mobiele telefoons met fotocamera´s en internetverbindingen, speelt de zogenoemde 'burgerjournalistiek' inmiddels een voorname rol bij de informatievoorziening rond plotselinge nieuwsontwikkelingen.

Ook ten tijde van bijvoorbeeld de bomaanslagen in het Londense openbaar vervoer (2005) en de terreuracties in de Indiase stad Mumbai, in november 2008, deden internetters massaal verslag van de gebeurtenissen.

De Indiase autoriteiten riepen toen op tot terughoudendheid, omdat ook de terroristen zich met behulp van Blackberry's op de hoogte zouden houden van de gebeurtenissen.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Emotioneel type(n)

Hoe je een toetsenbord gebruikt kan je humeur verraden, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Lees verder
Banner NUjournaal Tech

Popcorn Time

De illegale streamingdienst Popcorn Time is enorm populair. Maar wat is Popcorn Time precies en hoe werkt het?

Lees verder

Zoeken op Facebook

Mogelijk kan je in de toekomst op Facebook oudere berichten doorzoeken op trefwoorden. Het bedrijf test die functionaliteit

Lees meer