Privacyclubs willen webreclame zonder volgsysteem

Laatste update:  1 november 2007 17:17 info

AMSTERDAM - Negen Amerikaanse privacyorganisaties willen dat consumenten de mogelijkheid krijgen om hun activiteiten op internet niet te laten registreren door advertentiebedrijven. Daartoe zou een register moeten worden opgericht, net als tegen ongewenste telefonische verkoop.

Foto:  Chris Heijmans

Advertentiebedrijven kunnen via zogenoemde 'tracking-cookies' bijvoorbeeld nagaan welke websites een internetgebruiker zoal bezoekt. Aan de hand van die informatie is een gedetailleerd interesseprofiel op te stellen, waardoor het mogelijk is om hem of haar relevantere reclame voor te schotelen. Dat zou voor consumenten minder storend zijn, en bovendien aantrekkelijker voor de adverteerder. Critici maken zich echter zorgen over de privacy.

Onder meer de digitale burgerrechtenbeweging EFF en het Center for Democracy and Technology willen dat de Amerikaanse handelswaakhond FTC een register instelt waar consumenten zich kunnen inschrijven als ze niet willen dat reclamemakers hun surfgedrag volgen. Ook zouden de adverteerders internetgebruikers de mogelijheid moeten geven om informatie in hun profielen aan te passen of te verwijderen.

Telemarketing

Eerder stelde de Amerikaanse overheid een vergelijkbaar register in voor mensen die niet willen worden gebeld door telemarketeers. Dat zogenoemde 'Do Not Call List' is zeer succesvol.

Het register zou moeten werken via de browser van de consument. Die zou via een speciale uitbreiding een steeds geactualiseerde lijst moeten ontvangen van websites die gebruik maken van tracking-cookies, die dan geblokkeerd kunnen worden.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Eerder

Wifi-ballon

Googles wifi-ballon is in 22 dagen de wereld rondgereisd.

Bekijk de wifi-ballon
Banner NUjournaal Tech

Privé-Vine's

Het is voortaan mogelijk om privé-video's te versturen naar andere Vine-gebruikers.

Lees verder

Beste apps

Reis terug in de tijd van je sociale leven, hou makkelijk bij welke films er draaien en typ sneller dan ooit met de beste apps van de week.

Lees meer