Vonnis in zaak-Holleeder vlak voor kerst

AMSTERDAM - De rechtbank zal op vrijdag 21 december vonnis wijzen in de strafzaak tegen Willem Holleeder en zijn acht medeverdachten. Dat heeft de rechtbank vrijdag tijdens een van de laatste zittingen in de megazaak bekendgemaakt.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste onlangs twaalf jaar gevangenisstraf tegen Holleeder. Volgens het OM heeft de Heinekenontvoerder met telkens wisselende groepjes vermogende zakenlieden afgeperst, onder wie de in 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

De strafeisen tegen de medeverdachten variƫren van 240 uur werkstraf tot vier jaar cel.

Degens

In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp kruisten donderdag de advocaten van de medeverdachten en de officieren van justitie Koos Plooij en Saskia de Vries nog eenmaal de degens, tijdens de zogeheten repliek (de reactie van de officieren op de pleidooien van de raadslieden) en dupliek (de reactie daar weer op van de advocaten).

In hun pleidooien hebben de advocaten onder meer grote vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de vele getuigen die in het drie jaar durende vooronderzoek verklaringen hebben afgelegd. De gesprekken die Willem Endstra in 2003 in het geheim voerde met de politie vormen de basis van de zaak.

Betrouwbaarheid

Daarop is veel kritiek geweest van de advocaten. Endstra zou onbetrouwbaar gebleken zijn. Bovendien kon hij niet nader ondervraagd worden over zijn uitlatingen. Veel getuigen hebben hun verklaringen gebaseerd op wat zij van Endstra hebben gehoord, waardoor ook aan hun betrouwbaarheid getwijfeld moet worden, menen de strafpleiters.

Volgens het OM is Endstra oprecht geweest, zo benadrukte officier Plooij nogmaals. Hij heeft zich in een aantal opzichten misschien mooier voorgedaan dan hij was, maar daarmee blijft "de betrouwbaarheid van zijn vele gedetailleerde opmerkingen over verdachten en strafbare feiten" nog steeds overeind.

Maandag zetten de advocaten van hoofdverdachte Holleeder hun pleidooi voort. Donderdag zal het OM daarop reageren. Op 7 december zal de rechtbank het onderzoek ter zitting formeel sluiten.

Tip de redactie