Weer vertraging in zaak-Holleeder

AMSTERDAM - De uitspraak tegen Willem Holleeder is nog niet in zicht. De rechter bepaalde dat zijn advocaten in hun pleidooi niet mogen verwijzen naar een tweehonderd pagina's tellend stuk, maar het moeten voorlezen, nadat de verdediging de rechter maandag voor het blok gezet had met deze kwestie.

Met nog veertig pagina's pleidooi te gaan vroeg de verdediging de rechtbank toestemming om het stuk integraal in haar pleidooi op te mogen nemen. Advocaten Jan-Hein Kuijpers en Renate Honig wilden in het pleidooi verwijzen naar dit verweerschrift, zonder het helemaal voor te hoeven lezen.

Maar als de rechter dat niet genoeg zou vinden, wilden zij het in zijn geheel voorlezen. De rechter oordeelde dat een verwijzing inderdaad niet genoeg is.

Paarlberg

Het gaat om een verweerschrift van de advocaat van Jan-Dirk Paarlberg, Gabriël Meijers. Volgens justitie heeft de in 2004 vermoorde Willem Endstra onder dwang geld overgemaakt naar vennootschappen van Paarlberg. Die zou dat geld bewaren voor Holleeder, al dan niet gedwongen. Over het stuk is al eerder in het proces ophef ontstaan.

Het verweerschrift moet ervoor zorgen dat Paarlberg niet wordt vervolgd. Ook zou er voor Holleeder ontlastende informatie in staan, voorzien van het persoonlijke commentaar van Meijers. Omdat de rechtbank geen trek had in dit subjectieve deel, besloot de rechtbank eerder alleen de bijlagen toe te voegen.

Daarop spande Meijers een kort geding aan tegen de Staat. Toen Kuijpers het stuk aan een pleitnota niette, kwam het alsnog in het dossier terecht. Het kort geding was daarmee van de baan.

Planning

Nu de rechter heeft geoordeeld dat het stuk integraal moet worden voorgelezen, lukt het niet meer het pleidooi op maandag af te ronden. De planning van de rechtbank om de behandeling van het proces deze week af te ronden, loopt daarmee spaak. Dat betekent een zoveelste vertraging. Eerder gooiden onder meer problemen met het hart van Holleeder en het horen van een anonieme getuige roet in het eten.

Kuijpers bepleit in zijn pleidooi vrijspraak voor Holleeder, tegen wie twaalf jaar cel is geëist voor onder meer het afpersen van vastgoedhandelaren. Hij beschuldigde justitie en de media er maandag van dat Holleeder door hun toedoen in feite al is veroordeeld, nog voordat de rechter uitspraak heeft gedaan.

Tip de redactie