'Holleeder is allang veroordeeld' (video)

AMSTERDAM - De van afpersing verdachte Willem Holleeder is allang veroordeeld. Gezagsdragers van politie en justitie, politici en journalisten hebben Holleeder al vóór zijn arrestatie op 30 januari 2006 neergezet als "de grootste boef van Nederland" en "de personificatie van de onderwereld".

Holleeders kansen op een eerlijk proces zijn daarmee ruimschoots verkeken, zo betoogde zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers maandag voor de rechtbank in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp in zijn pleidooi.

Gevolgen

Dat kan niet zonder gevolgen blijven, meent de raadsman, vooral omdat politie en Openbaar Ministerie (OM) volop aan de negatieve beeldvorming hebben bijgedragen.

Het OM heeft zijn recht op strafvervolging daarmee verspeeld, vindt Kuijpers. De rechtbank moet het OM niet-ontvankelijk verklaren.

Uitspraken

Kuijpers hekelde publieke uitspraken van OM-topman Harm Brouwer en recherchechefs John Olierook en Willem Woelders over de criminele statuur van Holleeder. Zo sprak Woelders het vermoeden uit dat Holleeder betrokken zou zijn bij dertien liquidaties.

Ook politicus Fred Teeven (VVD) kreeg onder uit de zak van de advocaat. Teeven is voordat zijn carrière als Tweede-Kamerlid aanving, na de laatste verkiezingen, officier van justitie geweest, belast met de megazaak tegen Holleeder.

Als politicus heeft hij zich onder meer laten ontvallen dat er "bewijs genoeg" is tegen Heinekenontvoerder Holleeder.

Slachtoffer

"Waarom zou deze rechtbank nog een oordeel uitspreken?", vroeg Kuijpers zich hardop af. Dat Holleeder schuldig is, is allang publiekelijk bepaald.

Een aantal journalisten gaat in de ogen van de raadsman daarbij ook niet vrijuit, Holleeder is het slachtoffer geworden van een "trial by media".

Belemmering

Kuijpers meent dat alle publiciteit rond Holleeder - zijn naam intikken op Google levert bijna twee miljoen hits op - de rechtbank ernstig belemmert in haar onafhankelijke oordeelsvorming.

Een vrijspraak behoort niet meer tot de mogelijkheden: het ganse land zou op zijn achterste benen komen te staan als Holleeder zonder straf naar huis gestuurd zou worden.

Ook getuigen tegen Holleeder zijn volgens Kuijpers rechtstreeks en doelbewust beïnvloed door berichten in de media.

Twijfels

Kuijpers zei dat hij gaandeweg het proces een paar keer heeft getwijfeld aan de "onbevangenheid" van de rechtbank. Hij heeft zich achtergesteld gevoeld bij het OM, vooral daar waar het draaide om optredens in de media.

Maar ook uitlatingen van de rechtbank en haar tussentijds uitgesproken oordelen voedden de angst van de raadsman dat de rechtbank haar oordeel al klaar had.

"Deze incidenten hebben het vertrouwen van Willem Holleeder in deze rechtbank op de proef gesteld, maar niet weggenomen", aldus de raadsman.

Tip de redactie