Journalist ondersteunt verklaring Holleeder

AMSTERDAM - Journalist Bas van Hout heeft donderdag de verklaring van Willem Holleeder omtrent de vermeende afpersing van zakenman Rolf Friedländer ondersteund. De rechtbank hoorde Van Hout donderdag als getuige.

Holleeder heeft eerder deze week ontkend dat hij betrokken is geweest bij de afpersing van Friedländer.

Klepper en Mieremet

Het criminele duo Sam Klepper en John Mieremet had het op Friedländer voorzien, omdat diens zoon het vriendinnetje van Mieremet lastigviel.

Klepper en Mieremet dreigden de zoon te doden, tenzij Friedländer betaalde.

Holleeder

Holleeder zegt dat hij Friedländer juist voor het dreigende gevaar heeft gewaarschuwd. Van Hout voerde in het verleden vele gesprekken met lieden uit de onderwereld, onder wie Sam Klepper. Ook sprak hij met Holleeder.

Liquidatie

Klepper en Mieremet zouden volgens Van Hout plannen hebben gehad Holleeder en een aantal anderen te liquideren.

Een man wiens naam Van Hout donderdag niet wilde prijsgeven en die hij "de allesweter" noemde, zou Holleeder hebben ingeseind en hem daardoor het leven hebben gered.

Het verhoor van Van Hout verliep vaak moeizaam. De journalist wilde niet altijd het achterste van zijn tong laten zien, soms uit bronbescherming, soms omdat hij geen "roddel en achterklap" wilde verspreiden.

Juridisch drijfzand

De rechtbank was niet altijd even gelukkig met Van Houts opstelling en hield hem op zeker moment voor dat hij gevaar liep te worden gegijzeld.

Officier van justitie Koos Plooij noemde Van Houts verklaring "juridisch drijfzand".

Tweede afpersing

Holleeder ontkende donderdag ook maar enige bemoeienis te hebben gehad met een tweede afpersing van Rolf Friedländer, waar opnieuw amoureuze escapades van zijn zoon aan ten grondslag zouden hebben gelegen.

Ditmaal zou zoon Pel zijn vingers hebben gebrand aan de vriendin van Jesse R. Deze telg uit een beruchte criminele familie wordt momenteel verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Kees Houtman (november 2005), die eveneens als een van Holleeders afpersingsslachtoffers geldt.

Peter la S.

Peter la S., verdachte en kroongetuige in een aantal liquidatiezaken, heeft woensdag bij de rechter-commissaris verklaard dat Holleeder als bemiddelaar heeft opgetreden in de tweede afpersingskwestie rond Friedländer.

De zakenman zou een 'boete' van 400.000 euro aan Jesse R. hebben betaald. Volgens La S. zijn R. en Holleeder goede bekenden van elkaar.

Het proces-Holleeder wordt maandag voortgezet.

Tip de redactie