'10 procent inwoners Noord-Nederland slachtoffer van cybercrime'

10 procent van de inwoners van Noord-Nederland van vijftien jaar en ouder is  wel eens slachtoffer geworden van cybercrime.

Dit zegt politiechef Noord-Nederland Oscar Dros tijdens de presentatie van het jaarverslag 2016 over de voortgang van het Regionaal Beleidsplan Veiligheid Noord-Nederland (2015-2018).

De politie omschrijft cybercrime als criminaliteit waar ICT het middel en doelwit is. Hierbij moet men denken aan hacken, cyberpesten, identiteitsfraude en phising. 

Dros meldt bezorgd te zijn over dit aantal. "Er lijkt sprake te zijn van een crime-change", zegt de politiechef. "De traditionele criminaliteit schuift op naar criminaliteit in de digitale wereld."

Beveiliging

Anderhalf jaar geleden zijn zestien nieuwe ICT-specialisten aan het cybercrimeteam van Noord-Nederland toegevoegd. Het team is volledig gericht op het aanpakken van cybercriminaliteit. 

"Ik geloof in deze aanpak", aldus Dros. "Maar er valt nog veel te leren voor ons allemaal. We zeiden een aantal jaar geleden tegen burgers: 'sluit je achterdeur, om inbraak te voorkomen'. Nu zeggen we hetzelfde, maar dan over computers."

Lees meer over:

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie