Den Oudsten onderzoekt veiligheid tijdens demonstratie Pegida

Burgemeester Peter den Oudsten laat onderzoeken of protestbeweging Pegida en Groningen Tolerant op zondagmiddag 9 april een demonstratie kunnen houden in de binnenstad.

Er wordt onderzocht of de openbare orde en de veiligheid in het geding komen.

Pegida heeft aangekondigd 9 april een demonstratie te willen houden. Groningen Tolerant wil een tegengeluid laten horen. Beide organisaties hebben aangegeven een route te willen lopen door de stad.

Pegida schreef eerder een vergunning te hebben aangevraagd voor de demonstratie. Volgens de burgemeester is deze echter niet nodig. Wel laat Den Oudsten dus onderzoeken of de veiligheid niet in het geding komt. Als de demonstratie doorgaat, zou het de eerste keer zijn dat Pegida in Groningen de straat op gaat. 

Nieuwe ontwikkelingen

In de aanloop naar 9 april worden nieuwe ontwikkelingen die van invloed zijn op de openbare orde en veiligheid voortdurend meegewogen, aldus de gemeente in een verklaring. Bij eerdere demonstraties van Pegida was het vaak onrustig en verrichtte de politie meerdere aanhoudingen.

Pegida is sinds 2015 actief in Nederland. De van oorsprong Duitse beweging vindt dat de westerse cultuur wordt bedreigd door invloeden van buitenaf en pleit daarom voor een veel strenger vluchtelingenbeleid.

Lees meer over:

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie