Agaathhof in Groningen in de race voor titel van beste gebouw

Het Agaathhof in Groningen is in de race voor de titel van Beste Gebouw van het Jaar 2017. Dat is een prijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA). 

In totaal zijn er negen gebouwen genomineerd in vier categorieën.

Allemaal maken ze kans op een juryprijs en de belangrijke publieksprijs. Het Agaathhof is daarbij als enige genomineerd in de categorie 'particuliere woonbeleving'.

Architectenbureau De Zwarte Hond ontwierp in het centrum van de stad 17 moderne stadswoningen rondom een groen gemeenschappelijk hofje. Rottinghuis en Beauvast waren ook betrokken bij de ontwikkeling, die in januari vorig jaar werd afgerond.

Gasthuizen

Het ontwerp is geïnspireerd op de in Groningen bekende gasthuizen. De architecten hebben geprobeerd het moderne hofje zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de historische stratenpatronen en de omliggende architectuur.

Met Beste Gebouw van het Jaar, dé Nederlandse architectuurprijs, wil de branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA) de meerwaarde van architectuur voor opdrachtgevers en samenleving laten zien aan zowel professionals als het grote publiek. Naast het Agaathhof zijn onder andere ook Museum Voorlinden in Wassenaar, het Stadshuiskwartier in Deventer en De Flat Amsterdam in de Bijlmer genomineerd.

Stemmen

In totaal waren er 113 inzendingen voor de verkiezing. Na een rondgang selecteerde de vakjury onder leiding van Hans Wijers negen genomineerden. Stemmen voor de publieksprijs kan via een website. De prijzen worden op 19 mei uitgereikt.

Lees meer over:

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie