Groningse bestuurders overhandigen manifest tegen gaswinning aan Kamer

Groningse bestuurders zijn woensdag naar Den Haag getrokken om een manifest over de gaswinning in hun provincie aan te bieden aan de Tweede Kamer. 

Om 13.30 uur heeft de delegatie het manifest overhandigd. 

Onder hen bevindt zich Commissaris van de Koning René Paas. "Stop met het politiek gehakketak, breng de hoeveelheid aardgas die je wint naar beneden, haal NAM uit het systeem van de schadevergoedingen en investeer in Groningen", zegt Paas tegen RTV Noord.  Deze punten zijn te vinden in het manifest. 

Naast Paas zijn vertegenwoordigers van meer dan twintig organisaties aanwezig, waaronder Milieudefensie. 

Lijsttrekkersdebat

De oproep komt na het lijsttrekkersdebat dat vorige week werd gehouden in het provinciehuis van Groningen. De meeste lijsttrekkers die aanwezig waren, bleken opvallend eensgezind over de ernst van de zaak. 

"We gaan in Den Haag laten zien dat we de verkiezingsbeloften die in het debat zijn gedaan serieus nemen", zegt Paas tegen RTV Noord

Motie

In de Tweede Kamer volgde een uur na het aannemen van het manifest een plenair debat over de gaswinning in Groningen.

Uit een motie die later op de dag wordt ingediend, blijkt dat een grote meerderheid het erover eens is dat de gaswinning in Groningen verder moet worden verlaagd en dat er meer geld moet komen voor de schadeafhandeling als gevolg van de bevingen.

In samenwerking met GIC

In samenwerking met GIC
 NUgroningen wordt gemaakt in samenwerking met de Groninger Internet Courant.

Mail de redactie

Mail de redactie
Heeft u tips of opmerkingen over het regionale nieuws op NU.nl? Mail dan de redactie op:
Tip de redactie